Cutremur după cutremur în ultimele ore. Avertismentul cercetătorului care a prezis teribilul seism din Turcia

Valul de cutremure din Turcia a fost prezis cu acuratețe de un cercetător olandez. Pericolul nu a trecut: ”Seismele pot fi de magnitudinea 6 spre 7”. Momentan, plăcile tectonice din Japonia se agită

01 mai 2023, 16:12
Cutremur după cutremur în ultimele ore. Avertismentul cercetătorului care a prezis teribilul seism din Turcia

Cutremur după cutremur, noaptea trecută, în Japonia. Primul seism, cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter, a avut loc la 2 dimineața, la o adâncime de 8,4 kilometri, în insulele Ryukyu.
Al doilea cutremur a fost raportat la 03:22 dimineața, la 80 de kilometri sud-est de Katsuren-haebaru. Magnitudinea înregistrată a fost de 5,9 grade.Cel de-al treilea cutremur a avut 5 grade și a fost înregistrat în jurul orei 04:00 dimineața, la 80 de kilometri sud-est de Taira.

Un alt cutremur de 5,1 grade a fost raportat la aceeași oră, în insulele Ryukyu, conform earthquake.usgs.gov.

Cutremur şi în Italia. Un cutremur a avut loc, duminică noapte, în sudul Italiei.  Seismul a avut loc în sudul Italiei, la o adâncime de 250 de kilometri, fiind raportat în jurul orei 06:00 dimineața.

Un nou cutremur a zguduit România sâmbătă seară. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Activitatea seismică prezisă de cercetătorul olandez Frank Hoogerbeets în sudul Turciei, la granița cu Siria, s-a concretizat într-un val de trei seisme. Specialistul anunță, însă, că valul tectonic nu s-a calmat.

Posibilele seisme anunțate de Hoogerbeets – într-o postare pe Twitter, joi, 28 aprilie, în baza înregistrărilor unor fluctuații energetice majore – au avut loc sâmbătă dimineața în Turcia. Primul seism a avut loc la ora 00:01, la 68 km vest de Kahramanmaraș și 27 km nord-vest de Andirin, și a avut o magnitudine de 3,2 grade, conform emsc-csem.org.

Al doilea seism a avut loc la ora 00:29, și a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 72 km nord de Diyarbakır și 21 km vest-nord-vest de Lice.

Însă, cel mai puternic seism a fost înregistrat la ora 01:55, și a avut o magnitudine de 4,5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 72 km față de Provincia Kahramanmaraș, în sudul Turciei, spre Siria.

Frank Hoogerbeets este unul dintre coordonatorii SSGEOS, un institut centrat pe studiul geometriei sistemului solar, în vederea determinării regiunilor în care s-ar putea produce cutremure în funcție de fluctuațiile electromagnetice majore. Iar în baza acestor înregistrări, Institutul la care activează Hoogerbeets face predicții.

Specialistul revine sâmbătă, 29 aprilie, într-o nouă postare pe Twitter, în care anunță că activitatea seismică în zona Orientului Mijlociu nu s-a calmat.

Cutremur cu magnitudine 4.5. Se aşteaptă replici
”Este foarte probabil să avem activitate seismică azi (în ultima parte a zilei, 29 aprilie), mâine (duminică, 30 aprilie) sau poate pe 1 Mai. Este greu de estimat când în funcție de cum Pământul va răspunde energiei electromagnetice resimțite dinspre planete și sistemul solar, însă ne așteptăm la o puternică activitate seismică sâmbătă sau duminică sau pe 1 mai”, explică expertul.

El vorbește despre posibile cutremure în Ecuador sau în America Centrală, dar și în nord-estul și sudul Chinei, Insulele Andaman (Asia), nordul Sumatrei, dar și în Orientul Mijlociu.

”Cutremurele pot fi la estul sau la vestul fluctuațiilor. Calculele nu sunt perfecte. (…) În zilele următoare e posibil să se înregistreze o activitate seismică intensă ca și ieri (vineri, 28 aprilie). Seismele pot fi de magnitudinea 5 spre 6 sau chiar 6 spre 7”, subliniază cercetătorul.