Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

07 nov. 2022, 12:23
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur de suprafaţă în Vrancea. În ziua de 7 noiembrie, la ora 10:02:55 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 127km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76 km E de Brasov, 87 km NE de Ploiesti, 108km S de Bacau, 115km V de Galati, 115km V de Braila, 137km N de Bucuresti, 160km NE de Pitesti, 188km SV de Iasi, 191km E de Sibiu, 202km N de Ruse.

România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter. Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Încă un cutremur a zguduit România duminică dimineață. Vine la doar câteva zile după cel mai puternic seism din acest an

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud, anunţă INFP.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Cel mai periculos loc din casă în caz de cutremur. Șansele de supraviețuire sunt minime
Cutremurul este un fenomen foarte greu de anticipat, astfel că fiecare seism, mai mare sau mai mic, surprinde pe toată lumea. Experții în supraviețuire au oferit o serie de sfaturi și au dezvăluit care este cel mai periculos loc din casa ta. Să nu te ascunzi acolo niciodată, nici dacă este ultima soluție.

Ei ne recomandă să ne păstrăm calmul, pe cât este posibil, atât cât să putem lua deciziile corecte pentru noi, precum și pentru familiile noastre. Aceștia au mai declarat să stăm lângă un perete sau o coloană rezistentă, fiind cele mai sigure locuri. Este indicat să nu ne ascundem în zonele unde putem fi loviți de obiectele de prin casă sau de bucăți de tencuială, beton.

Nicușor Dan trage un semnal de alarmă după cutremurul de astăzi: ”O să fie un test viitorul cutremur pentru clădirile care au fost construite după anii ’90. Inspectoratul de Stat în Contrucții nu își face datoria”
Cel mai periculos loc în caz de cutremur
În cazul unui cutremur mare trebuie să stăm departe de ferestre, oglinzi, vitrine și alte obiecte care ne-ar putea răni în cădere. Cel mai periculos loc din casă, în cazul unui cutremur de mare magnitudine, conform experților în supraviețuire, este bucătăria. Obiectele din cameră pot să te rănească. După ce se termină cutremurul trebuie să verificăm instalația de gaze. Nu aprindeți lumina până nu sunteți siguri că nu există scurgeri de gaz.

Ce va urma după cel mai mare cutremur din ultimii doi ani

Pe 3 noiembrie 2022 a avut loc cel mai puternic cutremur din România din ultimii doi ani. Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a explicat la ce trebuie să se aștepte românii în perioada următoare.