Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

De la începutul lunii octombrie, în România, au avut loc opt cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,5 pe Richter.

09 oct. 2023, 11:38
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Cutremur cu magnitudine 3.1, luni dimineaţă, în Romania. Seismul a avut loc la adâncimea de 121,6 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 57 km vest de Focşani, 57 km sud-est de Sfântu Gheorghe, 62 km nord-vest de Buzău, 65 km est de Braşov şi 83 km nord-est de Ploieşti

Cutremur devastator. Peste 2.400 de persoane şi-au pierdut viaţa VIDEO
De la începutul lunii octombrie, în România, au avut loc opt cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,5 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7 pe Richter, s-a produs în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Patru cutremure în România, în decurs de câteva ore. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe din țară

La ce etaj ești cel mai protejat în caz de cutremur. Mitul combătut de profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu: „Există mai multe tipuri de colaps”

La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Unii sunt de părere că cel mai în siguranță ești la etajul 10, în timp ce alte persoane cred că este mai bine să stai la etaje mai joase.

Citește și: Momentul în care o nuntă a fost întreruptă de cutremurul din Maroc. Nuntașii au părăsit imediat localul. Bilanțul tragediei a ajuns la aproape 2.700 de morți

Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu spune că nu contează la ce etaj stai în caz de cutremur, dacă avem colaps total sau parțial.

„Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip „pancakes”, când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte. Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a explicat acesta, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.

Citește și: Mărturia șocantă a unei românce din Maroc. Cutremurul a ucis cel puțin 600 de persoane

Cutremur în Maroc: Speranțele se diminuează în căutarea supraviețuitorilor

Salvamontiștii din Maroc caută cu disperare supraviețuitorii cutremurului puternic de vineri. Până acum, se știe că 2.861 de persoane au murit în urma seismului. Guvernul marocan a acceptat, până în prezent, ajutor doar din partea Spaniei, Marii Britanii, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a lovit Munții Atlasului Înalt la sud de Marrakesh și a distrus numeroase sate rurale și izolate.

Gheorghe Mărmureanu, după cutremure: „Sunt probleme pentru că Africa se rupe în două”

Cutremur de 5,7 grade în Gorj, resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. ”A fost un cutremur obişnuit, destul de mare, dar obişnuit. Cred că adâncimea a fost totuşi mai mare de 120 de km, cum au anunţat colegii mei. La o astfel de adâncime, nu trebuie să ne aşteptăm la replici. Dar, haideţi să vedem ce se întâmplă mai departe. Sunt alte probleme pentru că Africa se rupe în două,  iar asta ne va afecta pe toţi, suntem sub influenţa sistemului tectonic din Africa.  Nu e însă ceva actual. Pot apărea anumite situaţii, dar poate în următorii 100 de ani”, a declarat, recent, profesorul Gheorghe Mărmureanu.

Raed Arafat, despre greşeala majoră în caz de cutremur: „Nu este recomandat să suni la 112, opreşti gazele şi te bagi sub o masă”