Cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade în Haiti. Cel puțin 29 de persoane au murit

Un cutremur de 7,2 grade a avut loc sâmbătă după-amiaza în vestul statului Haiti. Cel puţin 29 de persoane au murit în urma cutremurului.

14 aug. 2021, 21:24
Cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade în Haiti. Cel puțin 29 de persoane au murit

Update

. Cel puţin 29 de persoane au murit în urma cutremurului produs sâmbătă în Haiti, conform bilanţului preliminar anunţat de Serviciul Protecţiei Civile, informează Agenţia France-Presse.

„Există morţi, dar nu am încă un bilanţ foarte precis”, a declarat Jerry Chandler, directorului Serviciului de Protecţie Civilă din Haiti. Bilanţul preliminar este de 29 de morţi şi numeroşi răniţi.

„Fac apel la spiritul de solidaritate şi la implicarea tuturor haitienilor, pentru a face faţă actualei situaţii dramatice”, a declarat premierul interimar din Haiti, Ariel Henry, care se va deplasa în zonele afectate grav de cutremur.

Știre inițială

Un cutremur de 7,2 grade a avut loc sâmbătă după-amiaza în vestul statului Haiti. Mai multe persoane au murit, potrivit primelor informații transmise de autorități.

Inițial a fost emisă alertă de tsunami, care a fost ridicată ulterior, chiar după o mică serie de replici după marele cutremur.

Cutremurul a afectat și alte țări, precum Bahamas, Republica Dominicană, Jamaica, Haiti, Puerto Rico, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Îndepărtate ale S.U.A. și Cuba.

Localnicii au postat pe rețelele sociale imagini cu dezastrul din Haiti.

Cutremurul de 7,2 magnitudine s-a produs la 100 de km de capitala statului Haiti din arhipelagul Caraibelor – Port au Prince, potrivit USGS (US Geological Survey). Seismul a avut loc la adâncimea de 10 kilometri.

La o jumătate de oră a urmat și o replică, un cutremur de magnitudine 5,2 produs la o distanță de circa 30 km mai spre vest de primul, tot la adâncimea de 10 km.

Ultimul astfel de cutremur din Haiti a avut loc pe 12 ianuarie 2010. Vorbim de un siseism de 7 grade și de peste 50 de replici. 230.000 de persoane și-au pierdut viața atunci și aproximativ 300.000 au fost rănite.