Cutremur puternic miercuri. Pământul s-a zguduit înainte de Crăciun

Epicentrul seismului produs miercuri la ora 05:51 GMT a fost situat la o adâncime de doar 35 de kilometri.

22 dec. 2021, 12:02
Cutremur puternic miercuri. Pământul s-a zguduit înainte de Crăciun

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 a zguduit miercuri regiunea Insulelor Sandwich de Sud, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), informează agenţia Xinhua.

Epicentrul seismului produs miercuri la ora 05:51 GMT a fost situat la o adâncime de 35 de kilometri.

Cutremur puternic în California, cu magnitudinea 6,2. Seismul a zguduit oraşul San Francisco
Teritoriu britanic de peste mări, zona este formată din Insulele Sandwich de Sud, Georgia de Sud şi alte câteva insule de mici dimensiuni. Nu au fost raportate victime la scurt timp după producerea cutremurului.

În ziua de 22 Decembrie 2021, la ora 00:42:15 (ora locală a României), s-a produs în SOUTHERN ALASKA un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.4, la adâncimea de 150km, anunţă INFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 198km SV de Anchorage

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade in Laos
Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,6 grade, s-a produs in Laos. Seismul a avut loc la ora 21h06min UTC (ora locala 4h06min a zilei de 20 decembrie), epicentrul miscarii seismice a fost localizat in partea central-sudica a Laosului, in apropierea granitei cu Thailanda.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Potrivit centrului national de date seismice, citat de mass-media locala, miscarea seismica a fost resimtita in provincia Xayaboury din partea sudica a tarii, dar si in Nordul Thailandei.

Cutremur de peste 5 grade în Grecia. A fost resimţit pe o distanţă uriaşă
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs în 29 noiembrie 2021, la sud-est de Honshu, cea mai mare insulă a Japoniei, conform Centrului German pentru Geoştiinţe (GFZ). Epicentrul seismului, care a avut loc la ora locală 21:41, a fost stabilit la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat o magnitudine de 6,6.

Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anul 2021:

29 noiembrie – Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs în nordul Peru, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut epicentrul la circa 45 de kilometri nord de oraşul de coastă Barranca şi s-a produs la o adâncime de 80 de kilometri.
14 noiembrie – Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în provincia Hormozgan, din sudul Iranului, în apropierea oraşului-port Bandar Abbas. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

24 octombrie – Un seism cu magnitudinea de 6,5 s-a produs în nord-estul insulei Taiwan. Seismul a avut loc în comitatul Yilan, din nord-estul insulei asiatice, la ora locală 13.11 (05.11 GMT), la o adâncime de 67 de kilometri.
2 octombrie – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în proximitatea Insulelor Vanuatu din sudul Oceanului Pacific. Seismul, a cărui magnitudine a fost actualizată în creştere după ce intensitatea lui fusese estimată iniţial la 6,7, s-a produs la o adâncime de 531 de kilometri.

22 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în apropierea coastei statului Nicaragua, la o adâncime de 40 de kilometri.
8 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter s-a produs în sud-estul Mexicului, la o adâncime de 12,6 kilometri.

18 august – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter s-a produs în largul arhipelagului Vanuatu, din sudul Pacificului, iar alerta de tsunami pentru zonele învecinate a fost activată. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la 91 kilometri adâncime sub solul marin.
14 august – Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în peninsula Alaska, la o adâncime de 10 kilometri.
14 august – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în vestul Haiti, fiind resimţit şi în alte ţări din Caraibe şi urmat de o alertă de tsunami în regiune. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Peste 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului.

28 iulie – Un puternic seism cu magnitudinea 8,2 s-a produs la mică adâncime în Peninsula Alaska, urmat de o alertă de tsunami în regiune. Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska. A fost urmat de şapte replici, două dintre acestea cu magnitudine de peste 6.
26 iulie – Un seism cu magnitudinea de 6,3 s-a produs în apropierea insulei indoneziene Sulawesi.
24 iulie – Un cutremur puternic s-a produs în Filipine, nefiind semnalate pagube semnificative. Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în insula Luzon, la o adâncime de 112 km. O replică cu magnitudinea de 5,8 a urmat câteva minute mai târziu, de asemenea, la o mare adâncime.
22 iulie – Un cutremur cu magnitudinea 6,7 a fost înregistrat la sud-vest de Panama, în Oceanul Pacific, fără victime sau pagube materiale. Seismul, la o adâncime de 10 kilometri în Oceanul Pacific, în largul recifului Punta Burica, în provincia Chiriqui.

20 martie – Un seism cu magnitudine 7,2, revizuită ulterior la 6,9, s-a produs la o adâncime de circa 60 de kilometri în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Miyagi, Japonia. O alertă de tsunami, emisă după seism, a fost ridicată după circa o oră.
19 martie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost resimţit la Nagqu, în Regiunea Autonomă Tibet din sud-vestul Chinei.
18 martie – Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Algeriei, provocând panică printre locuitori, fără a se solda cu victime.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă. În aceeaşi zi, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă.

18 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale.
16 februarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale.
13 februarie – Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, la o adâncime de 60 de kilometri şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a fost resimţit în capitala Tokyo.
3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.

15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km.