Cutremure mai multe detectate pe Terra, în plină pandemie de COVID-19. Fenomenul straniu detectat de seismologi

Thomas Lecocq, geolog și seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a constatat că scoarţa superioară a Pământului se mișcă tot mai puțin, ca urmare a scăderii zgomotul seismic ambiental, adică vibrațiile generate de mașini, trenuri, autobuze și oameni.

07 apr. 2020, 11:38
Cutremure mai multe detectate pe Terra, în plină pandemie de COVID-19. Fenomenul straniu detectat de seismologi

Thomas Lecocq a făcut măsurători speciale într-un loc aglomerat cum este capitala Belgiei şi a constatat că Bruxellesul înregistrează o reducere de aproximativ 30% până la 50% a zgomotului seismic ambiental. Fenomenul a început să fie sesizabil de la jumătatea lunii martie, când Belgia a început să implementeze primele măsuri restrictive menite să împiedice răspândirea noului coronavirus. Acest nivel de zgomot este egal cu ceea ce ar vedea seismologii în ziua de Crăciun, a constatat Thomas Lecocq.

În aceste condiţii de linişte, seismologii sunt capabili să detecteze cutremure mai mici și alte evenimente seismice pe care anumite stații seismice nu le-ar fi înregistrat. Spre exemplu, stația seismică din Bruxelles este în vremurile normale inutilă spune cercetătorul, fiindcă zumzetul zilnic al orașului nu i-a în seamă evenimente seismice mai mici care se produc în interiorul Pământului, însă în noile condiţii de linişte aceste mişcări telurice pot fi înregistrate.

Citeşte şi O pisică, simbolul rezistenţei împotriva COVID-19. A supravieţuit 40 de zile închisă, în timp ce stăpânii erau internaţi cu coronavirus

De asemenea, seismologii din alte orașe observă efecte similare în propriile localităţi. Paula Koelemeijer a postat pe Twitter un grafic care arată cum a fost afectat zgomotul din Vestul Londrei, cu scăderi în perioada după ce școlile și locurile sociale din Regatul Unit s-au închis. Celeste Labedz, doctorand la Institutul Tehnologic din California, a postat un grafic care arată o scădere mai accentuată în Los Angeles.

Thomas Lecocq concluzionează că graficele care înregistrează zgomotul uman sunt dovezi că oamenii ascultă avertismentele autorităților de a rămâne în interior și de a evita cât mai mult posibil activităţile în exterior.