Dacia Maxibreak, un model ediție limitată. Au fost produse doar 12 exemplare și e la mare căutare printre colecționarii de mașini

În uzinele Dacia de la Pitești, înainte de 1989, a fost construit un model de autoturism pe care acum colecționarii și-l doresc cu orice preț.

13 mart. 2023, 11:09
Dacia Maxibreak, un model ediție limitată. Au fost produse doar 12 exemplare și e la mare căutare printre colecționarii de mașini
Dacia Maxibreak

Modelul de Dacia despre care nu multă lume știe se numește Maxibreak și a fost produs în doar 12 exemplare, acesta fiind numai un prototip.

În comunism, o astfel de mașină era considerată ideală pentru o familie numeroasă, așa că inginerii au creat modelul care avea cinci metri lungime, trei banchete și o capacitate de opt locuri.

Dacia Maxibreak foloseșete același motor ca modelul devenit celebru, și anum e Dacia 1400, care avea 1.376 centimetri cubi.

Ideea de a face acest autoturism a apărut pentru prima oară în 1982, când inginerul Nicolae Cosmescu și echipa sa au proiectat noul model, care avea la bază caroseria autoturismului Dacia 1400 Break.

Citește și: Sumele ridicole pe care ANAF le cere pentru trei Dacia Logan. Mai mult te costă o maşinuţă de jucărie!

Acesta a fost gândit inițial pentru a putea intra în dotarea stațiilor de ambulanță, dar și a întreprinderilor care trebuiau să deplaseze echipe mari de oameni. Cosmescu spunea, în 2018, că doar un singur model a fost produs cu această destinație.

„Varianta autosanitară s-a vrut a fi o ambulanță cu un spațiu interior mai generos. Supraînălțarea era din rășină armată cu fibră de sticlă. Avea aavntajul că elimina marile probleme puse de alinierea pavilioanelor. Autosanitara se dorea a fi un fel de gamă în gamă. Nu s-a realizat decât un singur exemplar. Capul final al seriei”, spunea Cosmescu despre Dacia Maxibreak.

Citește și: Un Trabant cu motor de 400 de cai putere a fost scos la vânzare. Mașina are scaune sport, volan de curse și sistem NOS

Modelul nu a prins deloc, motiv pentru care s-a renunțat rapid la idee. Cele 12 autoturisme aveau o caroserie ranforsată și erau folosite pentru trasnportul echipei de volei patronată de Uzinele Dacia Pitești, pentru a nu fi trimise la fier vechi.

Modelele aflate în curtea uzinei sau la atelierele de proiectare auto au ajuns în posesia colecționarolor de autoturisme.

Un astfel de model a fost pus la vânzare pe site-urile de specialitate la prețul de 15.000 de euro. Mașina este refăcută de la zero, toate capitolele, caroseria, motorizare și partea electrică. Interiorul a fost refăcut în așa fel încât să arate ca la momentul la care a fost produs.