Dacia opreşte producţia din cauza lipsei de piese. Pandemia de COVID a cauzat o criză care afectează industria GLOBALĂ

Dacia opreşte din nou activitatea, timp de o săptămână luna aprilie, din cauza lipsei de componente electronice care afectează industria auto la nivel global.

24 mart. 2021, 13:01
Dacia opreşte producţia din cauza lipsei de piese. Pandemia de COVID a cauzat o criză care afectează industria GLOBALĂ

Dacia opreşte producţia din cauza lipsei de piese. În luna aprilie, va fi oprită activitatea de la Uzina Vehicule, în zilele de 1, 2, 16, 26, 27, 28, 29, iar La Uzina Mecanica şi Şasiuri, parţial, în 1, 2, 16, 28 si 29.

Dacia opreşte producţia din cauza lipsei de piese. Pandemia de COVID a cauzat o criză care afectează industria GLOBALĂ

Dacia încearcă din răsputări reducerea impactul asupra producţiei, scrie Mediafax. Potrivit calculelor, vârful acestui deficit de componente electronice ar putea fi în al doilea trimestru. Cea mai recentă estimare a grupului, la nivel global, luând în calcul o recuperare a producţiei în al doilea semestru, evaluează un risc de aproximativ 100.000 de vehicule pentru anul în curs.

„Încă de la debutul acestei crize, lucrăm îndeaproape cu furnizorii noştri pentru a limita cât mai mult posibil impactul. Am organizat o celulă de criză condusă de către direcţiile de Supply Chain şi Achiziţii, cu întâlniri zilnice, astfel încât să implementam toate acţiunile adecvate. Această criză poate antrena închiderea temporară, în anumite zile, a activităţii din uzinele Grupului”, spun oficialii companiei.

Producătorii de automobile au închis fabricile în timpul pandemiei COVID-19 anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. Între timp, cererea de cipuri a crescut în industria electronicelor de consum, pe măsură ce oamenii lucrau de acasă şi jucau jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze cu companii din alte ramuri industriale pentru cipuri.

Piata service-urilor auto din România a ajuns la o cifra de afaceri neta de peste 7,5 miliarde de lei, mai mult decât dublu fata de anul 2010, si înregistreaza un profit net ce depaseste 600 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mare decât în urma cu zece ani,  la sfârşitul lui 2020, arata o analiza realizata de expertii Sierra Quadrantşi.

Pe acest fond, analistii sunt de parere ca acest segment de piata necesita o reglementare mai stricta, care sa prevada termene foarte clare privind lucrarile de reparatii auto, întrucât, în prezent, multe dintre service-uri, marea lor majoritate slab capitalizate, au renuntat la stocuri si lucreaza numai la comanda, iar timpii de reparatie, mai ales în cazul vehiculelor aflate în garantie sau leasing, au ajuns sa se întinda pe o durata de pâna la 3 – 6 luni.

Citeşte şi: Dacia Spring, lovitură pe piaţa auto în doar câteva ore de la deschiderea comenzilor. Mii de oameni au comandat maşina electrică