Dacian Cioloş, atac necruţător la adresa lui Florin Cîţu. „Am fost aruncaţi pe scări. Reformele nu au fost priorităţi, dar bani pentru primarii PNL au fost ca să-şi câştige postul în partid”

Dacian Cioloş, noul preşedinte al USR, l-a criticat în termeni duri pe premierul Florin Cîţu despre care a afirmat că nu a avut ca priorităţi reformele din programul de guvernare, ci banii pentru primarii liberali în aşa fel încât să câştige alegerile interne la Congresul PNL.

07 oct. 2021, 15:46
Dacian Cioloş, atac necruţător la adresa lui Florin Cîţu. „Am fost aruncaţi pe scări. Reformele nu au fost priorităţi, dar bani pentru primarii PNL au fost ca să-şi câştige postul în partid”

Dacian Cioloş a vorbit despre cauzele care au generat criza din coaliţie, precum şi ce a dus la ieşirea USR PLUS de la guvernare.

„Noi, USR PLUS, am fost clari de la început. Am fost parteneri într-un Guvern de coaliţie care trebuia să lucreze ca un Guvern de coaliţie, nu unul al PNL.

Am fost împinşi pe scări din comportamentul premierului Cîţu. Nu doar că a dat afară doi miniştri fără consultări cu noi, dar a şi adoptat forţat pe agenda Guvernului acte importante care angajează România – 10 miliarde de euro în următorii cinci ani, fără criterii, fără transparenţă şi fără să ţină cont de observaţiile noastre. Să ne ducă la concluzia că nu mai e un Guvern de coaliţie, că dacă ne place cum decide el, rămânem, dacă nu, nu avem decât să plecăm”, a declarat Dacian Cioloş, la Digi24.

Citeşte şi: Dacian Cioloş i-a cerut lui Cîţu, prin SMS, negocieri pentru a forma un nou guvern

Europarlamentarul a răspuns şi acuzaţiilor preşedintelui Klaus Iohannis care a afirmat politicienii doar s-au dat drept reformişti.

„Am intrat în Guvern ca să facem reforme şi nu avem nicio mască de reformişti. Chiar pe bune dorim reformele pe care le-am angajat să le vom susţine în programul de guvernare care nu au fost priorităţi pentru premierul Cîţu, dar bani pentru primarii PNL au fost priorităţi ca să-şi câştige postul în partid.

Am depus o moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu după ce în coaliţie am spus că dacă avem un alt premier, putem să rămânem. PNL nici nu a vrut să discute”, a explicat Cioloş.

Citeşte şi: Klaus Iohannis dinamitează USR: „S-a dat mare partid reformist. A abandonat guvernarea. Nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție”

Mai mult, liderul USR a explicat de ce doreşte revenirea într-o coaliţie condusă de un alt premier deoarece Florin Cîţu nu a respectat de mai multe ori protocolul de coaliţie.

„După ce Vlad Voiculescu a fost dat afară, a fost foarte clar că protocolul de coaliţie nu a fost respectat atunci.

Am spus că a fost o întâmplare şi că premierul are dreptul să schimbe miniştri. (…) Am înghiţit-o, cu toate că protocolul nu a fost respectat şi am continuat, tocmai pentru stabilitate.

Am luat o palmă şi am întors şi celalalt obraz, sperând că va fi respectată poziţia noastră în coaliţie. După câteva luni de zile s-a întâmplat acelaşi lucru. Agenda de Guvern forţată, după ce noi în coaliţie decisesem altfel şi din nou un ministru a fost dat afară (Stelian Ion, de la Ministerul Justiţiei, n.red). Deci încă o palmă!”, a amintit Cioloş.

Dacian Cioloş: „Nu ştim de fapt cine şi ce decide în PNL. Asta ne ţine blocaţi de săptămâni”

Mai mult, noul preşedinte USR a afirmat că vrea să intre la masa tratativelor cu liberalii, amintit că miniştrii USR PLUS au fost „aruncaţi pe scări pentru ca premierul să-şi poată atinge obiectul de a obţine preşedinţia partidului”

„Aşteptăm să negociem cu PNL. PNL are acum un preşedinte. De fapt nu e clar ce se întâmplă în PNL. Asta ne ţine blocaţi de săptămâni.

Competiţia internă din PNL a ţinut blocat Guvernul şi ţara. Am fost aruncaţi pe scări pentru ca premierul să-şi poată atinge obiectul de a obţine preşedinţia partidului.

Vedem că există o diviziune în PNL care nu a fost rezolvată şi nu ştim de fapt cine şi ce decide în PNL”, a mai spus Cioloş.

Avertismentul lui Cioloş: „PSD ar putea juca duplicitar pentru că n-ar fi prima dată”

Mai mult, fostul premier a menţionat că USR nu are de ce să negocieze cu Ludovic Orban, chiar dacă acesta s-a autopropus să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare.

„Nu avem de ce să negociem cu Ludovic Orban pentru că PNL e partidul cu care ar trebui să intrăm într-o coaliţie dacă ajungem la o înţelegere, doar că nu ştiu dacă Florin Cîţu are susţinerea partidului sau doar a unei majorităţi şi nu a tuturor parlamentarilor”, a precizat Dacian Cioloş.

Liderul USR a transmis cu acest prilej liberalilor că ar trebui să „să spună ce intenţii au”.

„Sunt lucruri pe care trebuie să le clarifice şi să spună ce intenţii au. Probabil că intenţia lui Florin Cîţu e să rămână la guvern şi să caute o formulă de susţinere politică în Parlament care să-l accepte. Nu văd unde ar găsi-o.

PSD ar putea juca duplicitar pentru că n-ar fi prima dată, dar măcar să ne spună: nu mai contăm pe voi! Uitaţi de ce vă dă palme preşedintele în mod public de câte ori are ocazia în ultimele zile”, a conchis Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Dacian Cioloş după ce Cîţu a anunţat plafonarea preţurilor la energie: „Mi se pare hazardat. Cum să anunţi ceva nu poţi face?