Dacian Cioloş critică guvernul Orban. „N-am văzut acea abordare vizionară, care să includă şi nevoile României”

Dacian Cioloș spune că programul pe termen lung de revenire din criză al guvernului Orban nu este clar și tocmai de aceea executivul va trebui să convingă în perioada următoare mediul de afaceri și evaluatorii economiei României că știe ce are de făcut și mai ales că știe cum să aloce profitabil cele peste 70 de miliarde de euro pe care i le pune la dispoziție Uniunea Europeană.

07 iun. 2020, 06:05
Dacian Cioloş critică guvernul Orban. „N-am văzut acea abordare vizionară, care să includă şi nevoile României”

„Eu am văzut până acuma doar măsuri punctuale și luate cumva în urgență, la presiunea unor sectoare care au vociferat mai mult decât altele sau care au putut să demonstreze că sunt afectate mai mult decât altele.

N-am văzut încă acea abordare vizionară care să includă și nevoile din România, sector cu sector, și posibilitatea nu numai de a salva anumite ramuri economice, dar și de a relansa economia pornind și de la perspectiva de a injecta în următorii ani în economia românească peste 70 de miliarde de euro, pentru că avem 40 de miliarde de euro care ar urma să vină din bugetul multianual 2021-2027, bani pentru politica de coeziune și agricultură și alte programe, și cei aproape 33 de miliarde de euro care ar veni suplimentar pe programul de relansare. Dar sigur, banii ăștia trebuie încă negociați și adoptați în Consiliu.

Însă există această perspectivă și n-am văzut încă la guvernul României o perspectivă clară. Deocamdată, eu am auzit în ședința de guvern de banii pe care îi are la dispoziție acum, pe bugetul actual, pe care Comisia a dat o flexibilitate”, a declarat Dacian Cioloş, la Digi24.

Citeşte şi Dacian Cioloş: „PNL nu reuşeşte să gestioneze procesele legislative, iar PSD manevrează instituţii în scopuri politice”

Dacian Cioloș atrage atenția că deși este an electoral, banii nu trebuie cheltuiți pe măsuri populiste. „În bugetul european, care este acum în negocieri, Comisia Europeană a făcut o propunere consistentă și România este unul dintre principalii beneficiari, al șaselea beneficiar, dar va depinde foarte mult de cum guvernul va arăta că știe să folosească banii aceștia pentru investiții, și nu pentru măsuri populiste, chiar dacă suntem în an electoral. Din păcate, majoritatea parlamentară așa ne-a obișnuit, cu măsuri populiste și acum plătim prețul”, a mai spus Dacian Cioloș.

Citeşte şi Eugen Teodorovici a răbufnit pe Facebook: „Un guvern criminal, un ministru terorist!”

Totodată, liderul PLUS se declară șocat de „tupeul” fostului ministru de finanțe, Eugen Teodorovici, care l-a atacat dur pe actualul ministru de finanțe, Florin Cîțu, acuzându-l de conflict de interese și de incapacitate de a administra finanțele țării. „În primul rând, pe mine mă șochează din nou tupeul pe care îl are dl. Teodorovici ca fost ministru al finanțelor dintr-un guvern care a aruncat în aer bugetul României cu promisiuni și decizii populiste, pe principiul „Lovește și fugi!”, și care acum ne dă lecții de politici fiscale și politici financiare„, a afirmat Dacian Cioloș.