Dan Andronic: Am încercat să fiu corect față de Mălin Bot, el decisese să nu fie corect cu mine

Dan Andronic, patronul cotidianului Evenimentul Zilei, îi dă o replică jurnalistului Mălin Bot, care a părăsit redacţia EvZ online acuzând politica editorială. Dan Andronic susține că, de fapt, Mălin Bot încearcă să-şi atragă notorietate publică odată cu mutarea sa la altă redacţie.

RomaniaTV.net
05 sept. 2016, 10:46
Dan Andronic: Am încercat să fiu corect față de Mălin Bot, el decisese să nu fie corect cu mine

Dan Andronic susţine într-un mesaj pe Facebook, adresat lui Mălin Bot, că acesta şi-a pregătit din timp mutarea la redacţia România liberă şi că a părăsit EvZ încercând să lase cât mai multe daune în urma lui. Dan Andronic îl acuză pe Mălin Bot că nu are caracter şi spune că în sprijinul spu poate apela la mai mulţi jurnalişti din conducerea EvZ, care să-i susţină spusele.

„DE CE NU POT SĂ-I UREZ SUCCES LUI MĂLIN BOT

Am crezut tot timpul că am văzut destule în presă, dar de fiecare dată viața îmi dovedește că nu este așa!
Este o explicație pe care am evitat să o dau, dar o fac pentru cei care cred în EvZ și pentru oamenii care lucrează acolo. O să o fac, limitându-mă la ultimele evenimente, fără să pun în discuție probleme de caracter sau modul în care se comportă cu subordonații și colegii. Mi se pare degradant să aduci în discuții crize și discuții interne.

De azi Mălin Bot a trecut la conducerea siteului România Liberă. După ce timp de o săptămână a făcut tot posibilul să atace EvZ, preluat cu entuziasm de diverși cetățeni, de la Antena 3 până la siteuri respectabile. Entuziasmate de curajul unui ziarist. 
Plecarea la România Liberă era o mutare pe care am aflat că o pregătea de cel puțin două luni, așa cum i-am spus în discuțiile pe care le-am avut cu el încă de la începutul „crizei” sale de principii. (Later edit: aflu de la un prieten al celor doi că discuțiile Bot-Orcan erau mult mai vechi)

L-am rugat să plece decent, fără să facă pe martirul, pentru că nu EvZ îl dădea afară, ci el decisese să plece, discutând cu Sabin Orcan poziția sa viitoare. Spre onoarea lui, Sabin Orcan mi-a confirmat discuțiile cu Malin Bot, încă de acum o săptămână- zece zile, numai Mălin Bot negând în permanență. Cred că a fost surprins de faptul că Sabin Orcan mi-a spus adevărul, așa că mi-a venit cu diverse explicații, de tipul „nu a înțeles Sabin bine, eu n-am discutat așa ceva cu el, sunt obosit și sătul, etc”. M-am amuzat, l-am sunat pe Sabin Orcan și i-am spus că nu-i o sursă credibilă…

Ulterior, l-am întrebat pe Mălin Bot un singur lucru: Te cred că n-ai discutat nimic cu Orcan, dar ce ne facem Mălin, dacă peste o săptămână te vom găsi la România Liberă? Înseamnă că mă minți? Răspunsul său a fost: Încă nu știu ce voi face! 
Se pare că știa exact. Vroia ca timp de o săptămână să atace EvZ ca să producă cât de multe pagube putea, pentru a decredibiliza fostul său loc de muncă, dorind să plece ca un „erou”, nu ca un ziarist care-și caută un loc de muncă mai bine plătit. Ceea ce, în opinia mea, este absolut normal.

Unii mi-au sugerat alte explicații, eu nu cred în mașinațiuni oculte, în servicii secrete sau palate implicate în așa ceva, fiind unul care cunoaște destul de bine, prin experiența a 24 de ani de ziaristică, rolul și misiunile agenților acoperiți în presă. Nu cred nici că Sabin Orcan i-a cerut să facă așa ceva, pentru că-l consider un ziarist onest.

Încă două explicații, ca să lămuresc măcar partea în care m-a implicat pe mine:
1. În privința emisiunii de la B1 TV, EU AM VORBIT CU MĂLIN cu mult timp înainte de a discuta aducerea unui nou moderator, pentru că am vrut să știe de la cel care i-a dat emisiunea că urmează să facem modificări. Am discutat cu Mălin Bot și Mircea Marian, spunându-le că trebuie să încercăm noi formule, din două motive: Bot (ca și Mircea Marian) era angajat să se ocupe de siteul evz, nu de realizarea unei emisiuni. 
Mutarea emisiunii la 11.00 făcea ca zilele de lucru să fie fragmentate fix în momentul cel mai important. Al doilea motiv, viza revigorarea emisiunii cu un nou moderator și aducerea ziariștilor de la EvZ pe post de invitați. Ceea ce i-am spus la ultima discuție, iar reacția lui a fost inițial, că nu-și aduce aminte, apoi că înțelesese că face doar joia, etc. I-am spus că din postura de invitat va putea să se exprime mult mai liber, numai că el o ținea una și bună: vroia să facă emisiunea.
De altfel, văzându-l în plină criză de principii, l-am întrebat pe Mălin Bot dacă emisiunea asta este atât de importantă pentru el. 
Mi-a spus că da, că dorește să o facă, că repunerea lui ca moderator ar calma lucrurile. I-am cerut să aștepte 2 săptămâni, după care vom reveni. A doua zi a anunțat, la ora 09.00, că pleacă de la EvZ. Normal, doar avea un angajament luat la România Liberă. 
Ce vreau să spun? Nu putea, așa cum susține, ca în mai puțin de 20 de ore, să vadă lista de invitați pentru săptămâna viitoare, dintr-un singur motiv: nu exista!
De altfel, am observat de-a lungul timpului că Mălin răstălmăcește fapte, evenimente și discuții în avantajul său.

2. Nu am cerut celor de la EvZ să scrie ceva despre problemele mele, ba chiar dimpotrivă. I-am rugat să fie ultimii care să o facă. 
Nu am cumpărat EvZ ca să mă apăr pe mine, așa cum sunt convins că noul angajator al lui Mălin Bot, Dan Adamescu, aflat la Rahova, sau Alexandru Adamescu, căutat de mâna lungă a DNA în Anglia, nu au făcut-o! Sau cel puțin așa crede Mălin Bot care nu se putea duce la un instrument de presă al penalilor din presă, cum îi intitula recent. 
Deși, împreună cu Mălin Bot, ne-am amuzat de articolele de pe pagina 1 a României Libere în care era apărată familia Adamescu. Sunt convins că a uitat!

De altfel, referitor la relația cu EvZ, un ziar care numai i-a dat și nu i-a luat nimic, l-am rugat pe Mălin Bot să indice un singur articol care i-a fost respins pe motiv de nepotrivire de principii, un singur telefon pe care l-a primit ca să nu atace pe cineva în emisiune. A preferat să invoce niște evenimente pe care eu le uitasem, atacul la adresa lui Andrei Pleșu din oct 2015, editorialele lui Ion Cristoiu, criticile la adresa declarațiilor ambasadorului american.

Pot spune cu mâna pe inimă că nu a existat nici o discuție legată de aceste evenimente, Mălin Bot nu m-a anunțat niciodată că își dă demisia în 2014, 2015 sau 2016 din cauza faptului că nu este de acord cu vreun articol publicat de EvZ, după cum nici nu a existat vreun articol de-al său în care să susțină contrariul. Sau care mai rău să nu fi fost publicat…

Am încercat să fiu corect față de Mălin Bot, ca până la final să descopăr că el decisese să nu fie corect cu mine. E aprecierea mea, nu a lui.

Închei aici, deși poate mai sunt multe lucruri de spus, cu regretul că nu pot să-i urez ceva lui Mălin Bot pentru că a eu consider că și-a încălcat grav principiile! 

P.S 1. Ca să corectez mitocănia repetată de Mălin Bot în privința colegei sale Ileana Ilie, despre care spune cu superioritatea omului cu principii că provine din showbiz, vă fac un scurt rezumat al carierei acesteia: 2002-2006 ziarist în Sibiu, 2006-2009, redactor Business Magazin, 2009-2011 experiență în TV la Money Channel, 2011-2014 redactor Capital, 2014-2016 Liberatatea, în prezent ziarist in secția economic la News.ro. Ce-i mai trist, nu-i aroganța lui Mălin Bot, tipic masculului omnipotent, ci faptul că nici nu știa că fusesecoleg cu ea…

P.S 2. O să-i las pe Simona Ionescu, Mirel Curea, Mircea Marian, Munteanu Virgil, care au asistat la discuțiile și faptele relatate de mine să vă spună dacă greșesc cu ceva”, a scris Dan Andronic pe Racebook.

Mălin Bot a părăsit conducerea redacţiei online a Evenimentului, acuzând presiuni din partea conducerii editoriale.

„Am înțeles că va urma o campanie în care EVZ va servi intereselor celor pe care îi condamnam în editorialele mele și în postările de le Facebook și că nu voi mai putea să spun ceea ce cred în emisiunea noastră, acolo unde mă străduiam în fiecare zi să arăt cumva că eu, pe cont propriu, mă exprim total diferit de ”noua politică editorială” cu iz voiculescian al propagandei USL din 2012”, a scris Mălin Bot într-o postare pe blogul său.