Dan Şova a cerut în instanţă sesizarea CCR cu o excepţie pe abuz în serviciu

Fostul senator Dan Şova a cerut vineri sesizarea Curţii Constituţionale privind un articol din Codul Penal care se referă la abuzul în serviciu, în procesul Turceni-Rovinari.

RomaniaTV.net
10 feb. 2017, 10:15
Dan Şova a cerut în instanţă sesizarea CCR cu o excepţie pe abuz în serviciu

Fostul senator Dan Şova a solicitat, vineri, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin avocatul său, sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul penal care se referă la abuzul în serviciu, scrie Agerpres.

La termenul de vineri al procesului „Turceni-Rovinari”, avocatul lui Şova, Aurel Ciobanu, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu, raportat la art.175 alin.1 lit.c referitor la funcţionarii din regiile şi companiile cu capital de stat.

Aurel Ciobanu a spus că Dan Şova a fost trimis în judecată pentru o complicitate la abuz în serviciu, săvârşit de Laurenţiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari.

În opinia avocatului, proprietatea privată a statului este protejată diferit faţă de cea a individului, iar un funcţionar dintr-o companie cu capital majoritar de stat, care a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu, este sancţionat mai dur comparativ cu alţi funcţionari.

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă s-a opus sesizării CCR, arătând că această cerere nu are legătură cu acest dosar.

Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea depusă de Dan Şova prin avocatul său.

Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii”, a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani; iar Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.