Dan Şova: Solicit BEC să hotărască clar dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare în diaspora

Senatorul PSD Dan Şova declară că solicită Biroului Electoral Central să stabilească printr-o hotărâre clară, şi nu printr-un comunicat de presă, dacă se pot sau nu înfiinţa noi secţii de votare în diaspora.

09 nov. 2014, 18:00
Dan Şova: Solicit BEC să hotărască clar dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare în diaspora

În acest moment, conform legii, cel de-al doilea tur de scrutin se desfăşoară în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale existente la primul tur al alegerilor. Ministerul Afacerilor Externe nu a făcut decât să respecte litera legii. Mai mult, MAE a depus toate eforturile necesare pentru bună desfăşurare a procesului de vot care va avea loc în data de 16 noiembrie. În acest context, este necesar că Biroul Electoral Central să vină cu o poziţie fermă, pentru a se putea lua măsuri suplimentare„, a afirmat Dan Şova, într-o declaraţie de presă făcută duminică.

Citeşte şi MAE: Am transmis propunerile de personal pentru completarea birourilor secţiilor de votare

De asemenea, şi deputaţii PSD Ana Birchall şi Claudiu Manda au transmis, duminică, comunicate de presă în care solicită BEC să clarifice, printr-o hotărâre, situaţia privind secţiile de vot din străinătate. „BEC trebuie să-şi asume o decizie clară în legătură cu secţiile de vot din străinătate. Confuziile generate de BEC trebuie să înceteze. Ministerul Afacerilor Externe face orice este posibil, în limitele legii, pentru a fluidiza votul pentru românii din străinătate, mărind numărul cabinelor de vot, suplimentând personalul aferent secţiilor de votare, dar ceea ce nu poate face este să încalce legea. La Art. 54, alineatul 1, Legea 370/ 2004 specifică foarte clar: ‘Al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur„, a afirmat Ana Birchall.

Potrivit deputatului PSD, din punct de vedere juridic, un comunicat din partea BEC nu echivalează cu o hotărâre, ea adăugând şi că în niciuna din hotărârile sale BEC nu a spus că se pot înfiinţa noi secţii de votare.

BEC a anunţat sâmbătă că MAE are competenţa exclusivă să organizeze şi să numeroteze secţiile de votare din străinătate. „Biroul Electoral Central subliniază faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 12 din Legea nr. 370/2014, nu are atribuţii legale cu privire la organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate, acestea fiind în competenţa exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe„, se arată în comunicatul BEC.

MAE a anunţat, tot sâmbătă, printr-un comunicat, că se află într-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în baza Legii 370/2004 şi a hotărârilor, deciziilor, adreselor şi comunicatelor emise de BEC