Daniel Horodniceanu contestă procedura de selecţie pentru şefia Parchetului General

Daniel Horodniceanu, fostul şef DIICOT şi candidat respins la funcţia de procuror general al României, contestă procedura de selecţia a candidaţilor. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins toti candidaţii la funcţia de procuror general, în urma primei faze a procedurii, interviul.

RomaniaTV.net
18 apr. 2019, 08:17
Daniel Horodniceanu contestă procedura de selecţie pentru şefia Parchetului General

Daniel Horodniceanu i-a transmis in aceasta saptamana o contestatie ministrului Justitiei, Tudorel Toader, privind procedura de selectie.

„Solicit modificarea standardelor procedurii de selectie a procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ in sensul solicitat de rapoartele Comisiei Europene, ale Comisiei de la Venetia si a opiniei GRECO, precum si anularea actualei selectii”, a scris Daniel Horodniceanu in solicitarea trimisa lui Toader, potrivit Ziare.com.

Fostul sef DIICOT arata ca rapoartele MCV din ultimii ani, incepand cu 2014, solicita in mod clar „sa se instituie un sistem transparent si bazat pe merite pentru numirea procurorilor de rang inalt, care sa poata oferi garantii suficiente impotriva politizarii.

„Rapoartele MCV succesive au evidentiat deficientele sistemului de control si echilibru din cadrul procedurii, indicand gradul de libertate a ministrului justitiei in selectia candidatilor, rolul limitat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si masura in care s-ar aplica aceeasi procedura de numire si de revocare din functie la un nivel de conducere inferior in cadrul organelor de urmarire penala.

Raportul din noiembrie 2017 a luat act de lipsa progreselor si a subliniat faptul ca modificarile in curs la legile justitiei au oferit oportunitatea de a se aborda aceasta problema”, se arata in contestatia magistratului.

Citeşte mai mult pe Ziare.com

Tudorel Toader: Am luat act de decizia premierului de a trimite solicitarea de revocare. Mi-a cerut să iau în calcul varianta demisiei