David este elevul care a murit în internatul liceului din Odorheiu Secuiesc. De Crăciun ar fi împlinit 18 ani. Un câine-salvator l-a găsit sub dărâmături. O altă elevă este în stare critică

Cu scurt timp înainte de tragedie, David terminase cursurile. Intrase în internatul liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc, împreună cu alte trei colege. La scurt timp, un perete al internatului s-a prăbușit peste ei. Două etaje ale clădirii s-au făcut una cu pământul. Cei patru elevi au fost prinți sub dărâmături. Din păcate, pentru David salvatorii nu au mai putut face nimic. Cele trei fete au fost scoase, dar sunt în stare gravă la spital.

19 dec. 2023, 08:37

UPDATE: Eleva de 17 ani de la Liceul „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este în stare critică, medicii fiind foarte rezervaţi în privinţa unui diagnostic, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Mariana Negoiţă, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

„Pacienta în vârstă de 17 ani este internată în secţia clinica ATI copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este în stare critică, este intubată, setată, instabilă hemodinamic. În acest moment, medicii sunt foarte rezervaţi în privinţa unui prognostic. Este singurul pacient dus la Târgu Mureş în urma evenimentului de la Odorheiu Secuiesc”, precizează sursa citată.

Luni, un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, sub dărâmături fiind prinşi patru elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Un băiat de 17 ani a decedat, iar ceilalţi trei au ajuns la spital.

David și colegele au rămas captivi sub dărâmături după cu peretele internatului liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit. Terminaseră cursurile și au mers la internat. În jurul orei 16.30 s-a produs tragedia. Salvatorii sosiți la locul tragediei i-au căutat disperați printre dărâmături și au început să-i scoată.

Raed Arafat, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: „Se va investiga de către specialiști”
Raed Arafat, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: „Se va investiga de către specialiști”

Primele au fost scoase două dintre fete, una în stare de conștiență, alta semiconștientă. Pentru a treia victimă, tot o fată, scoasă inconștientă de sub ruine, salvatorii au făcut manevre de resuscitare minute în șir pentru a-i reporni inima. După eforturile medicilor, inima copilei a început din nou să bată, însă starea ei este în continuare gravă. A fost transportată la un spital din Mureș.

Ultimul găsit a fost David. Elevul a fost găsit cu ajutorul unui câine de căutare al salvamontiştilor. Cu ultimele eforturi, băiatul încerca să îi îndrume pe salvatori spre el. Cu greu a fost găsit printre dărâmături.  Doar că atunci când salvatorii au ajuns la el, David era inconștient. În ciuda manevrelor de resuscitare, inima lui David a încetat să mai bată.

Citește și: Poveștile cutremurătoare ale copiilor abandonați în țară! Părinții trudesc peste hotare, iar micuții suferă în tăcere: „Pur si simplu simt că nu mai trăiesc”

David avea 17 ani și era crescut doar de mamă. Pe 25 decembrie, chiar de Crăciun, ar fi împlinit 18 ani.

Internatul prăbuşit de la Odorheiu Secuiesc găzduia aproape de 100 de elevi.

Poliția a deschis o anchetă în acest caz. „Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă”, a transmis IPJ Harghita.

Elevii de la internatul din Odorheiul Secuiesc vor primi ajutoare de la autorităţi; se va face o expertiză a clădirii

Elevii de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiul Secuiesc, care s-a prăbuşit parţial în cursul zilei de luni, vor fi cazaţi într-o altă clădire după ce vor reveni din vacanţă şi vor primi ajutoare din partea autorităţilor, a declarat prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor.

Acesta a menţionat că, în cursul dimineţii de marţi, la sediul Prefecturii din Miercurea Ciuc a avut loc o şedinţă operativă la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii, în cadrul căreia s-au stabilit, printre altele, o serie de măsuri pentru sprijinirea tuturor elevilor afectaţi de acest incident.

Petres Sandor a precizat că în internat stăteau 97 de copii din localităţile învecinate, iar aceştia au rămas fără îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.

„În cursul zilei de ieri, ne-am axat cu prioritate pe salvarea elevilor rămaşi sub dărâmături, iar astăzi am discutat despre siguranţa clădirii şi ajutorarea celor implicaţi. Sunt familii cu probleme, vă daţi seama, copiii au pierdut rechizite, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În clădire nu se va mai intra, iar noi dorim să vedem care sunt nevoile, ca să îi putem ajuta. De asemenea, trebuie să organizăm şi cazarea elevilor care au stat în internat, să ştie unde vor sta după vacanţă, când se va relua şcoala”, a afirmat, pentru AGERPRES, Petres Sandor.

Potrivit acestuia, băiatul în vârstă de 17 ani care a murit în cursul serii de luni după ce a fost sub dărâmături era din localitatea Lupeni, iar cele trei fete rănite sunt în spital – una, în stare gravă, a fost transferată la Târgu Mureş, iar celelalte două au fost internate la Odorheiul Secuiesc.

Autorităţile le-au oferit celorlalţi elevi posibilitatea de a se caza la căminul Liceului Reformat, dar aceştia au fost luaţi acasă de către părinţi.

Prefectul a spus că în acest caz este în desfăşurare o anchetă penală şi urmează a fi efectuată o expertiză a clădirii, pentru a se afla motivele care au condus la producerea acestei tragedii.

„Expertiza va evalua starea clădirii, dacă va putea fi reabilitată sau va trebui demolată. Până atunci, nu se mai atinge nimeni de ea”, a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Clădirea care găzduia internatul, închiriată de la Biserica romano-catolică, era veche, a arătat el, iar cel mai probabil dărâmarea peretelui are legătură cu lucrările de infrastructură efectuate în zonă.

 Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş / Care sunt acuzaţiile

Ancheta care vizează incidentul petrecut la Odorheiu Secuiesc, unde un perete al internatului în care erau cazaţi elevi ai Liceului Teoretic ”Tamási Áron” s-a prăbuşit, a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, după ce un elev a murit şi alţi trei au fost răniţi, una dintre victime fiind în stare gravă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat ancheta care vizează incidentul în urma căruia un elev a murit, iar alţi trei au fost răniţi, după prăbuşirea unui perete al clădirii în care funcţiona internatul Liceului Teoretic ”Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, au declarat, marţi, pentru News.ro, surse judiciare.

Dosarul a fost deschis iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc. Ancheta, derulată deocamdată in rem, vizează infracţiuni de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.