De când se emite noua Carte Electronică de Identitate şi cât costă. Ce avantaje are buletinul cu cip

Românii pot solicita noua Carte Electronică de Identitate (CEI) din 20 martie 2025. Noul document este unul modernizat, dotat cu cip și multiple funcționalități digitale. Lansarea a avut loc în județul Cluj, ca parte a unui proiect-pilot, urmând ca, până în luna iunie 2025, CEI să fie disponibilă în întreaga țară.
Filip Stan
08 apr. 2025, 13:58
De când se emite noua Carte Electronică de Identitate şi cât costă. Ce avantaje are buletinul cu cip
De când se emite noua Carte Electronică de Identitate şi cât costă. Ce avantaje are buletinul cu cip

Noua Carte Electronică de Identitate (CEI) poate facilita interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice datorită celor 11 servicii digitale încorporate în cip. Noul format al actului de identitate are o dimensiune standard, similară cardurilor bancare, și asigură protecție împotriva falsificării ori furtului de identitate, transmite Digi24.

Cipul integrat conține date în format tipărit, precum nume prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, dar și imaginea facial și semnătura olografă, dar şi date în format electronic: la toate datele tipărite se vor adăuga și prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică. După emitere, amprentele sunt șterse din baza de date a autorităților.

Citeşte şi: Românii care refuză noul tip de buletin cu CIP vor fi taxați în plus. Cărțile de identitate simple vor fi eliberate doar contra cost

Față de buletinul clasic, care include doar date de bază și nu oferă funcționalități digitale, CEI este mult mai sigură și greu de falsificat, include cel puțin 10 elemente de securitate, permite semnarea electronică a documentelor şi poate fi folosită pentru autentificare în relația cu instituțiile publice.

Noile Cărți Electronice de Identitate au început să fie eliberate de la sfârșitul lunii martie (20 martie 2025) în județul Cluj. În perioada aprilie – iunie 2025 va avea loc o extindere la nivel național, inclusiv în București. Pe 20 mai 2025 este prevăzută începerea emiterii și a Cărților de Identitate Simple (CIS) – fără cip, iar din 2 iunie 2025, CEI va putea fi emisă și copiilor sub 14 ani, utilizabilă inclusiv ca document de călătorie.

Atenţie, primii cinci milioane de posesori nu vor plăti contravaloarea noilor buletine cu cip. În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Citeşte şi: Primele buletine electronice au fost emise la Cluj. În aproximativ două luni, noile cărți de identitate vor fi disponibile și la București, apoi în toată țara

Cu CEI, românii vor putea călători în spațiul European și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la o serie de aplicații. De asemenea, cetățenii români vor putea semna documente oficiale (contracte, cereri, declarații etc) online, fără a merge fizic la instituții. Semnătura electronică va avea aceeași valoare legală ca o semnătură olografă.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Cutremur devastator azi noapte de 7,3 grade și alertă de tsunami! În ce regiune a lumii a avut loc seismul
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Ce faci dacă ți-ai plătit vigneta de Bulgaria, dar numărul e scris greșit sau ai pierdut dovada
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?