De ce avem nevoie de o lege a vaccinării. Oficial din sistemul de sănătate: „Dacă oamenii erau imunizaţi, am fi putut salva vieţi”

Oficiali din sistemul de sănătate, reprezentanţi ai asociaţiilor de medici şi organizaţii neguvernamentale au adus argumente în favoarea legiferării vaccinării în România, în contextul crizei create de coronavirus. La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează să nu fie întrerupte campaniile de vaccinare pe perioada pandemiei, pentru că se vor genera alte epidemii.
Romania TV
07 apr. 2020, 17:14
De ce avem nevoie de o lege a vaccinării. Oficial din sistemul de sănătate:

În cadrul dezbaterii „Vaccinarea: ignorată în România, soluţie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, s-a invocat necesitatea adoptării legii vaccinării. Aceasta are ca obiectiv reglementarea activităţii de vaccinare în vederea prevenirii şi limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare. Legea a fost adoptată de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor.

Mai mulţi oficiali din sistemul de sănătate au adus argumente în favoarea legiferării vaccinării în România, în contextul crizei create de coronavirus.

Dacă oamenii erau imunizaţi, am fi putut salva vieţi

Florin Stamatian, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a spus că a depus la Parlament o lege a prevenţiei care are ca obiectiv asigurarea imunizării populaţiei: „Dacă oamenii erau imunizaţi, am fi putut salva vieţi, fiindcă şi acele comorbidităţi care au facilitat decese în prezenţa infecţiei cu coronavirus ar fi putut să iasă din categoria bolilor evitabile. România este, din păcate, în fruntea clasamentelor, avem cu 50% mai multe boli evitabile faţă de alte ţări din comunitatea europeană„, a spus Stamatian, potrivit Agerpres.

VACCIN PENTRU CORONAVIRUS. Încep testele pe oameni

Dr. Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, a atras atenţia asupra necesităţii vaccinării copiilor, mai ales în această perioadă, „pentru ca o epidemie să nu fie înlocuită de o altă epidemie„: „Amintesc atât părinţilor, cât şi colegilor medici, că trebuie să găsim cele mai eficiente metode ca să asigurăm măcar un minim de doze de vaccin necesare copiilor, în special pentru cei care sunt foarte mici”, atrage atenţia medicul.

Legea vaccinării, soluţia împotriva epidemiilor de boli prevenibile prin vaccinare

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicilor de Familie, consideră că legea vaccinării ar trebui să implementeze, între altele, soluţii pentru vârstnici şi să crească acoperirea vaccinală la un nivel de peste 95%, astfel încât în România să nu mai existe epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. El a mai subliniat faptul că dimensiunea dezastrului generat de epidemia de coronavirus este determinată tocmai de faptul că nu există un vaccin împotriva acestei infecţii: „Avem o dovadă a ceea ce se poate întâmpla când o populaţie mare – populaţia globului – se află în faţa unui virus care o prinde descoperită. Toată lumea aşteaptă să fie produs vaccinul care să ferească lumea de această tragedie. Este un moment în care trebuie să întărim încrederea populaţiei în vaccinare. (…) Aceste măsuri sunt acum luate tocmai pentru că nu există un vaccin„, a menţionat Dumitra.

Scheme de vaccinare şi pentru adulţi

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune că omenirea nu a fost pregătită pentru virusul COVID-19 şi că tocmai de aceea ar fi cazul să se treacă la nişte măsuri fără precedent. Medicul susţine necesitatea existenţei unei scheme de vaccinare şi pentru adulţi, la fel cum există cea pentru copii: „Majoritatea statelor europene şi a celor din lume au scheme de vaccinare şi pentru adulţi şi pentru vârstnici. (…) Este nevoie să gândim o astfel de schemă„, a spus Sandra Alexiu.

S-a descoperit ce SLĂBICIUNE are CORONAVIRUSUL. Anunţ de ULTIMĂ ORĂ facută de cercetatorii care caută UN VACCIN

Marşând pe aceeaşi idee a schemei de vaccinare pentru adulţi, prof. dr. Doina Pleşca, preşedintele Societăţii Naţionale de Pediatrie, a spus că „toţi avem nevoie de vaccinuri de-a lungul vieţii, pentru a ne proteja împotriva bolilor extrem de grave. În aceste momente, focarele contagioase care pot fi prevenibile prin vaccinări pot apărea oriunde în lume„, a subliniat dr. Doina Pleşca.

Vaccinul anti-COVID19, disponibil peste 1 an jumate

Dan Zaharescu, director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a afirmat că „bătălia COVID-19 a început să se dea şi în laboratoarele industriei farmaceutice” şi a apreciat că, în acest moment, nu există nicio justificare pentru întârzierea adoptării legii vaccinări şi a punerii în aplicare a măsurilor prevăzute acolo. El a adăugat că mult-aşteptatul vaccin anti-COVID19 nu are şanse să apară pe piaţă maid evreme de un an, un an jumate: „Cu toate eforturile făcute de industria farmaceutică, mai repede de un an, un an şi jumătate, nu vom putea avea pe piaţă la nivel comercial un vaccin împotriva SARS-CoV-2 disponibil pe scară largă. Mai mult ca niciodată, vaccinarea trebuie tratată ca o problemă de sănătate publică. (…) Statul şi autorităţile trebuie să creeze cadrul necesar şi să faciliteze cât se poate de mult procesul de vaccinare„, a spus Dan Zaharescu.

Anunţ îngrijorător de la virusologi: „Noul coronavirus a suferit mutaţii multiple, ne trebuie OBLIGATORIU un vaccin”

Un modul digital dedicat coronavirusului le oferă copiilor informaţii corecte despre coronavirus

Ştefania Popp, director Junior Achievement România, a atras atenţia asupra pericolului pe care-l reprezintă lansarea în spaţiul public a unor informaţii false, neverificate. „Încercăm să aducem o informaţie fundamentată, verificată, consistentă şi mai ales să ajutăm tinerii să treacă peste această perioadă neaşteptată şi pe care cu greutate o gestionează părinţii în situaţia de izolare şi de învăţare acasă. Noi avem în mod curent un manual de educaţie pentru sănătate în şcoli, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, de câţiva ani, la disciplină opţională şi la care acum adăugăm acum un modul digital dedicat acestei situaţii, atât coronavirusului, cât şi măsurilor de supravieţuire în condiţii de pandemie„, a spus Ştefania Popp.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, a salutat iniţiativa unei legi a vaccinării şi a argumentat că lipsa unui vaccin arată cât de grave pot fi efectele unei pandemii. Totodată, Gănescu a ţinut să remarce existenţa unei legături nou-create, în această perioadă, între medic şi pacient: „Dacă vrem să avem persoane sănătoase, trebuie să le creăm o prevenţie, acces la vaccinuri. (…) Cred astăzi se stabileşte o legătură mult mai puternică între pacienţi şi personalul medical, având în vedere că suntem cu toţii supuşi aceluiaşi risc şi cred că vom avea cu toţii de învăţat în viitor„, a spus Gănescu.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Ajutor pentru facturi. Când vin cardurile de energie și cine le primește
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc