De ce consideră Marton Arpad inacceptabilă propunerea USL de modificare a Legii referendumului

Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, a declarat marţi pentru Agerpres că propunerea USL de modificare a cvorumului pentru validarea unui referendum poate fi acceptată pentru reorganizarea administrativ teritorială a unor comune, dar inacceptabilă dacă referendumul vizează revizuirea Constituţiei.

16 apr. 2013, 14:05
De ce consideră Marton Arpad inacceptabilă propunerea USL de modificare a Legii referendumului

Din punctul meu de vedere, o lege care ar avea drept consecinţă posibilitatea modificării revizuirii Constituţiei cu mai puţin de 50% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale atunci nu mai e stat de drept şi Constituţia nu mai e Constituţie„, a spus Marton Arpad.

Mai mulţi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect de lege de modificare a Legii referendumului, care prevede că toate tipurile de referendum, inclusiv cel privind demiterea preşedintelui, vor fi validate dacă este atins un prag de prezenţă de minim 30%.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va transmite Parlamentul un punct de vedere favorabil adoptării acestei legi.

„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, a spus Ponta.