De ce e bine să mănânci şorici de porc şi în restul anului, nu doar de Crăciun. Are efecte surprinzătoare asupra sănătăţii

Tuturor ne place şoriciul, însă mulţi dintre noi îl consumăm doar în perioada Crăciunului. După ce vei afla ce beneficii surprinzătoare are acesta asupra sănătăţii, vei mânca şorici mai des decât o făceai înainte.

25 ian. 2022, 21:33
De ce e bine să mănânci şorici de porc şi în restul anului, nu doar de Crăciun. Are efecte surprinzătoare asupra sănătăţii

De ce e bine să mănânci şorici de porc şi în restul anului, nu doar de Crăciun. Şoriciul are efecte incredibile asupra sănătăţii, desigur dacă este consumat cu moderaţie.

De ce e bine să mănânci şorici de porc şi în restul anului, nu doar de Crăciun

Deşi are un aport caloric destul de mare și este bogat în grăsimi, şoriciul are mai puţine grăsimi decât se găsesc într-o o porţie de chipsuri de cartofi, care conțin și carbohidrați.

Citeşte şi De ce e bine să consumi untură de porc. Are beneficii incredibile asupra sănătăţii

De exemplu, o sută de grame de șorici de conține 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 mg de potasiu, notează csid.ro.

Consumat cu moderație, de preferință ca o gustare între mese, șoriciul nu doar că ține de foame, ci ne oferă și multă energie. În plus, șoriciul conţine grăsimi nesaturate, mai ales acid oleic, care se găseşte şi în uleiul de măsline, grăsimi benefice pentru sănătatea inimii.

Un alt beneficiu este că şoriciul nu conţine carbohidraţi, putând fi consumat şi de persoanele care suferă de diabet.

Datorită conţinutul bogat de colagen, şoriciul ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor. Astfel că, acesta poate fi consumat cu încredere de persoanele care suferă de probleme articulare.

De asemenea, sodiul conţinut de şoriciul de porc este esenţial pentru funcția cerebrală, pentru reglarea absorbției glucozei, dar şi pentru prevenirea retenţiei de apă din organism. Cu toate acestea, persoanele care au tensiunea arterială mare ar trebui să consume catităţi mici de şorici.

Cine nu trebuie să mănânce șorici

Deşi are o mulţime de beneficii pentru sănătate, nu toată lumea poate mânca şorici. Acesta nu este recomandat persoanele hipertensive şi nici celor care au colesterolul mare.

Şoriciul nu este recomandat nici persoanelor care se confruntă cu probleme hepatice, biliare sau pancreatice, deoarece este greu digerabil. Prin urmare, persoanele care nu produc suficient acid gastric şi enzime pancreatice trebuie să evite consumul de şorici. altfel, pot apărea crampe stomacale, constipaţie şi senzaţie de vomă.

Citeşte şi Rețeta care face senzație printre gospodine. Șoriciul expandat, gustarea delicioasă și crocantă ce nu afectează silueta VIDEO

Cum să alegi cel mai bun șorici. Detaliul pe care să nu-l scăpați din vedere

De regulă, pentru a obține un șorici gustos el se curăță, în primul rând, de grăsime, iar apoi se taie fâșii și se așază în borcan. Ulterior se toarnă o saramură realizată din apă, 4-5 linguri de sare și 4-5 căței de usturoi, la un borcan de 800 ml. Compoziția se ține la rece și dacă apa se colorează de la sânge e necesar ca saramura să fie schimbată.

Cei mai mulți gospodari de la țară pun de obicei o pătură peste porc ca șoriciul să se mențină moale. Apoi, e pârlit și peste porc și toarnă apă fierbinte cu sare. Apoi se acoperă cu o pătură groasă ca apa să se infiltreze în șorici și să îl frăgezească.

E obligatoriu ca porcul să fie dezvelit după aproximativ zece minute și să fie frecat cu o perie când devine galben. Șoriciul trebuie frecat cu sare și mălai și curățat cu un cuțit ca să rămână un strat mai fraged. În cele din urmă, se spală cu apă fiartă până se albește.