De ce litoralul românesc este pustiu. Stațiunea din străinătate plină până la refuz

Multe dintre stațiunile de pe litoralul Mării Negre sunt pustii. Nivelul de trai din ce în ce mai scăzut al românilor în spune cuvântul. În plus, pachetele de vacanță mai bune din străinătate au început să atragă din ce în ce mai mulți turiști, pe cei care-și permit.

05 iul. 2022, 20:11
De ce litoralul românesc este pustiu. Stațiunea din străinătate plină până la refuz

Sezonul estival se apropie de jumătate, dar stațiunea „regină” de la malul Mării Negre este aproape goală. De asemenea, stațiuni precum Venus, Neptun și Olimp au și ele hoteluri cu camerele goale. Vama Veche și Eforie Nord  se mai bucură de turiști, dar mai puțini față de anii precedenți.

Vecinii bulgari, turcii și grecii se pricep mai bine la turism, arată cifrele din ultimii ani. În timp ce litoralul nostru strânge doar vizitatori români, Bulgaria, Grecia și Turcia atrag ca un magnet public străin, inclusiv români.

Pachetele din Bulgaria și Grecia sunt preferatele românilor care vor să se bucure de vacanțe, fără griji.

Stațiunile, insulele din Grecia cunosc un adevărat „boom” în rândul turiștilor români. Față de 2019, Mykonos și Rhodos au înregistrat o creștere de 29%, Chania 26%, Heraklion 23%, Santorini 20% și Salonic – Halkidiki 19%, în timp ce Atena este, de asemenea, foarte solicitată în turismul urban, locul al treilea.

 

Românii, mari fani Grecia. Thassos, în topul preferințelor

 

Ministrul Turismului din Grecia, Vassilis Kikilias, se mândrește cu interesul pe care țara sa reușește să-l trezească vizitatorilor străini.

Grecia se află în primele zece destinații turistice europene care au înregistrat cele mai mari creșteri față de 2019, iar cele șase, menționate mai sus, se află în top.

Mai mult, Thassos a fost luată cu asalt de turiști, mai ales din România.

„Thassos este plin, punem Kastoria pe harta turistică, unde voi merge mâine. Epirul – care era cea mai săracă Regiunea din Europa în urmă cu câțiva ani – a devenit o destinație, Ioannina, Metsovo, Aristi, Papigo în călătoriile de iarna, weekend-urile și vara. Susținem aceste destinații alternative. Egina are o ocupare de 92% iar în Peloponez sezonul turistic, din câte se pare, va merge până în noiembrie.

Germanii și turoperatorii din Franța, cer pachete pentru octombrie, noiembrie și decembrie. Sezonul turistic din acest an se va încheia în decembrie”, a declarat ministrul.

„Oriunde în Grecia se găsesc locuri pentru vacanțe magice pentru toate portofelele. Vă voi spune o experiență personală: Karpathos este între Rodos și Creta, în sud-estul Mării Egee. Are 110 plaje, o insulă magică. Are cazări foarte ieftine. Frumoasa noastră țară are o mulțime de opțiuni”, a mai punctat oficialul de la Atena.