De ce margarina este atât de periculoasă pentru sănătate

Margarina a reprezentat pentru ani buni o alternativă ieftină a untului, iar faptul că este tartabilă chiar şi când eşti proaspăt scoasă din frigider a făcut-o să fie preferată în rândul gospodinelor.

05 feb. 2014, 13:02
De ce margarina este atât de periculoasă pentru sănătate

Margarina are următoarele ingrediente: apa (75%), uleiuri vegetale rafinate si uleiuri vegetale hidrogenate in proportii nespecificate, emulgator E 471 – mono gliceride ale acizilor grasi, conservanti E 202 – sorbat de potasiu (uneori poate provoca alergii), acidifiant E330 – acid citric, arome nedefinite, coloranti E 100 – curcumina (provoaca alergii), E 160b – anatto (neevaluat stiintific in totalitate). Contine, de asemenea, vitamine liposolubile A, E, D si hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9 in dozele zilnice recomandate la 100 g de produs.

Nu se specifica, insa, daca vitaminele sunt naturale sau de sinteza, existand o diferenta mare de biodisponibilitate intre acestea, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Margarina ne face mai agresivi. Vezi ce alte alimente te pot transforma în pericol public

Grasimile hidrogenate si partial hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate: pe de o parte, pentru ca ele devin saturate, iar pe de alta parte, deoarece in procesul industrial de hidrogenare pe catalizator de nichel se genereaza acizi grasi trans artificiali. Atat grasimile saturate, cat mai ales acizii grasi trans artificiali sunt cauza aparitiei aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral.

Nicio margarină fără E-uri

Cele mai multe dintre tipurile de margarină care se găsesc în magazine conţin coloranţi sintetici şi conservanţi care duc la scăderea glicemiei, apariţia unor alergii sau migrene, tulburări digestive, astm sau iritarea pielii şi a ochilor.

Nutriţioniştii vor INTERZICEREA vânzării de MARGARINĂ

Potrivit studiului realizat de inspectorii de la protecţia consumatorilor care au analizat 25 de tipuri de margarină, 52% dintre acestea conţin minimum 5 E-uri, 4% conţin 8 E-uri, iar 16% contin minimum 3 E-uri.

Ce boli poate provoca consumul îndelungat de margarină

Grasimile hidrogenate si partial hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate: pe de o parte, pentru ca ele devin saturate, iar pe de alta parte, deoarece in procesul industrial de hidrogenare pe catalizator de nichel se genereaza acizi grasi trans artificiali.

Atat grasimile saturate, cat mai ales acizii grasi trans artificiali sunt cauza aparitiei aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral.