Margarina ne face mai agresivi. Vezi ce alte alimente te pot transforma în pericol public

Că margarina nu este atât de sănătoasă, pe cât este de ieftină şi dietetică - datorită grăsimilor vegetale -, s-a tot spus. Acum au apărut studii conform cărora grăsimile trans care se regăsesc în compoziţia ei, dar şi a altor produse alimentare, pot avea efecte negative asupra comportamentului consumatorilor.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 19:56
Margarina ne face mai agresivi. Vezi ce alte alimente te pot transforma în pericol public

Margarina te poate face irascibil şi nu ar trebui să se regăsească în alimentaţia elevilor sau a deţinuţilor, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California.

În compoziţia margarinei se regăsesc grăsimile trans, obţinute prin încălzirea şi hidrogenarea grăsimilor nesaturate vegetale, care astfel se transformă în grăsimi solide. De exemplu, acidul oleic, mono-nesaturat, este transformat în acid elaidic, grăsime trans prezentă în margarină.

Cercetătorii din California au studiat 945 de persoane cu regimuri alimentare diferite şi au descoperit că aceia care consumă produse cu un nivel crescut de chimicale erau, în mod constant, mai agresivi decât ceilalţi. Participanţii la studiu au răspuns la întrebări privind istoria personală în ceea ce priveşte agresivitatea şi maniera în care rezolvă conflictele. De asemenea, ei au trebuit să îşi autoevalueze nerăbdarea şi iritabilitatea pe o scară a „agresivităţii manifestate”, judecând după evenimente recente, notează Daily Mail.

Rezultatele, structurate în funcţie de sexul, vârsta, nivelul de educaţie şi datele privind consumul de alcool şi tutun ale fiecărui participant, au arătat o legătură clară între un nivel ridicat al agresivităţii şi consumul de alimente care conţin chimicale.

„Concentraţia mai mare de grăsimi trans este asociată cu o agresivitate mai mare. De aceea, este rezonabil să recomandăm evitarea alimentelor cu grăsimi trans, al căror efect poate fi nociv nu numai pentru persoana care le consumă, ci şi pentru cei din jur”, a explicat dr. Beatrice Golomb, profesor la Universitatea din California.

Efectul chimicalelor din alimente, printre care şi grăsimile trans, pot altera starea sănătăţii consumatorilor, provocând creşterea nivelului de colesterol, rezistenţa la insulină, oxidare, inflamaţii şi probleme cardiace.

În afară de margarină, grăsimile trans se regăsesc în o mulţime de produse alimentare care se bucură de mare trecere în rândul consumatorilor, precum supele instant, produsele de la fast-food (unde cartofii şi alte alimente sunt prăjite parţial în ulei hidrogenat), semipreparatele, chips-urile, cerealele pentru micul dejun, batoanele energizante şi majoritatea sosurilor pentru topping.