De ce ne îmbolnăvim mai uşor în sezonul rece

Toamna este asociata in constiinta populara cu sezonul racelilor. Acum, in incercarea de a afla daca aerul rece si frigul sunt factori care influenteaza felul in care racim, un nou studiu realizat de specialisti de la Universitatea de Medicina din Yale pare sa reevalueze ideea racelilor in sezonul rece.
Filip Stan
16 oct. 2017, 14:12
De ce ne îmbolnăvim mai uşor în sezonul rece

„Studiul pleaca de la ipoteza ca la nivelul epiteliului cailor respiratorii, (strat de celule ce acopera caile aeriene in portiunea lor interna, avand astfel contact direct cu aerul ambiant prin respiratie) dupa expunerea la aer rece ambiant apare o scadere a rapiditatii si intensitatii raspunsului de aparare al acestor celule fata de virusul racelii comune denumit Rhinovirus (chiar si cand scaderea de temeperatura la nivelul cailor respiratorii este de cateva grade (de la 37 grade C la 33 grade C). Plecand de la faptul cunoscut de catre cercetatori, anume ca rhinovirusul se multiplica mai bine la temperaturi mai reci, in jurul a 33 de grade Celsius, fata de 37 de grade Celsius, temperatura normala a corpului, acestia au incercat sa afle motivul pentru care replicarea virusului se face mai bine la temperaturi scazute”, spun specialistii români.

Studiile au fost efectuate folosind celule epiteliale din caile aeriene ale soarecilor, avand ca scop aflarea motivului pentru care replicarea rhinovirusului este mai intensa la temperaturi scazute. S-a constatat ca prin expunerea la temperaturi mai scazute decat cele de 37 grade C apare la nivelul celulelor epiteliale o intarziere in recunoasterea particulei virale si in declansarea unui raspuns de aparare impotriva virusului din partea sistemului imun, ceea ce permite multiplicarea virusului la nivelul epiteliului respirator si favorizeaza aparitia simptomelor de racealascrie doctorulzilei.ro.

Citeşte şi RĂCEALA şi GRIPA nu se tratează cu ANTIBIOTICE. Vezi ce riscuri sunt dacă iei MEDICAMENTE fără să consulţi un medic

Pentru a explora relatia dintre temperaturile interne ale corpului si capacitatea de aparare fata de un virus, echipa de cercetare a incubat celulele soarecilor in doua loturi, fiecare expuse la temperaturi diferite. Un grup de celule a fost incubat la 37 de grade Celsius, pentru a imita temperatura gasita in plamani si celalalt la 33 de grade Celsius, pentru a imita temperatura la nivelul nasului dupa inhalarea de aer rece.

Cercetatorii au analizat apoi felul in care celulele incubate la tempetaruri diferite au reactionat dupa expunerea la rhinovirus. Rezultatul demonstrat a fost ca fluctuatiile temperaturilor interne ale corpului nu au avut un impact direct asupra virusului in sine, ci asupra raspunsul imun direct al organismului la virus. Astfel celulele expuse la temperatura de 37 grade C au raspuns mai bine, reusind sa impiedice multiplicarea virusului si impiedicand astfel aparitia racelii, pe cand cele expuse la temperatura de 33 grade C au initiat mai greu un raspuns imun iar multiplicarea virusului nu a putut fi oprita, permitand declansarea racelii.

„Prin inhalarea aerului rece din mediul ambiant, temperatura de la nivelul foselor nazale va fi mai scazuta (33 grade C) decat cea de la nivelul cailor aeriene pulmonare (37 grade C) si nu va permite organismului sa se apare eficient, virusul se va replica si duce la aparitia simptomelor de raceala”, afirma medicii.

Astfel, cand aerul ambiant are temperaturi mai scazute, adultii pot manifesta simptome de raceala si de 3 ori in acelasi an, in timp ce copiii pot face raceli de 2 ori mai frecvent decat un adult, dat fiind faptul ca sistemul lor imunitar nu este unul complet matur.

Nici in urma cercetarilor nu exista un consens cu privire la modul in care sistemul nostru imunitar functioneaza si de ce unii dintre noi sunt mai predispusi la a contracta infectia cu rhinovirus decat altii. Printre factorii de risc se numara: imunodepresia, coexistenta de boli cronice, varsta copilariei sau prematuritatea si varsta inaintata.

Fie ca este vorba doar de temperaturile scazute ale aerului ambiant, la care se mai pot asocia in sezonul rece si aglomerarea in spatii inchise, inadecvat ventilate, cu un risc mai mare de diseminare/contractare a virusurilor un lucru este cert: toamna si iarna sau la trecerile bruste cald/frig plus contactul infectios suntem mai predispusi sa racim.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste virusul gripal (Influenza) lucrurile stau un pic diferit. Cercetatorii din New York considera ca au rezolvat una dintre marile mistere ale gripei: de ce racim cel mai des in lunile friguroase? Raspunsul are legatura de aceasta data cu virusul in sine. Este mai stabil si ramane mai mult in aer atunci cand aerul este rece si uscat, conditii ce se regasesc in sezonul rece.

O serie de alte ipoteze sustin ca gripa este comuna toamna si iarna deoarece oamenii stau mai mult in interior, viata cotidiana presupune gruparea in comunitati, copiii incep scoala, de aceea virusul se raspandeste mult mai usor dintr-un mediu in altul prin intermediul celor ce sunt deja afectati dar continua sa vina in comunitatile mai sus amintite.

De asemenea, virusurile se transmit mult mai usor in medii cu umiditate scazuta, de 20%, asa cum arata studiile, iar in cazul in care umiditatea ajunge la 80% exista sanse scazute ca virusul sa ramana viabil pentru a fi transmis de la o persoana la cealalta.

Citeşte şi VACCINAREA ANTIGRIPALĂ. Primele vaccinuri, 19.000 de doze, au fost deja achiziţionate. Iată cum te protejezi de gripă

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare