De ce nu este bine să adormim cu lumina aprinsă. Obezitatea și depresia, câteva dintre consecințele asupra sănătății

Dormitul cu lumina aprinsă este un obicei pe care unii dintre noi îl deprindem chiar din copilărie. Chiar dacă pare inofensiv, acest mod de a ne odihni ne poate afecta în moduri nebănuite.

28 sept. 2021, 21:50
De ce nu este bine să adormim cu lumina aprinsă. Obezitatea și depresia, câteva dintre consecințele asupra sănătății

Dormitul cu luminile aprinse este considerat în un obicei care sabotează timpul dedicat unei odihne bune.

Pe termen lung, lipsa unui som de calitate poate duce la numeroase consecințe asupra sănătății. Dacă vă gândiți să lăsați lumină aprinsă la culcare, luați în considerare următoarele repercusiuni.

Expunerea la lumină în timpul somnului face dificil pentru psihic să atingă stadiul unui somn profund. Cu cât aveți un somn mai agitat noaptea, cu atât funcțiile creierului care vă permit să ajungeți la etape mai adânci ale somnului sunt afectate negativ.

În afară de condițiile care vă afectează în mod direct creierul, lipsa somnului profund cauzat de expunerea la lumină a fost, de asemenea, legată de următoarele efecte secundare.

Depresie
Dormitul cu luminile aprinse este legat de depresie. Lumina albastră de pe dispozitivele electronice poate avea cele mai grave efecte asupra dispoziției dumneavoastră.

Lipsa somnului poate provoca, de asemenea, anxietate și iritabilitate. Copiii care nu dorm suficient pot deveni hiperactivi.

Obezitatea
Un studiu a constatat că obezitatea era mai răspândită la cei care dorme cu televizorul sau cu lumina aprinse.

Participanții la studiu au fost, de asemenea, cu 17% mai predispuși să câștige aproximativ 11 kilograme într-un an. Luminile din exteriorul camerei s-au dovedit a nu fi la fel de mari în comparație cu sursele de lumină din dormitor.

Specialiștii au arătat că, cu cât dormi mai puțin, cu atât vei mânca mai multe alimente a doua zi. Acest lucru vă poate afecta și orele la care luați masa – mâncatul la ore din noapte poate duce la creșterea în greutate.

Accidente
Dacă nu dormi suficient, te face să fii mai puțin alert în ziua următoare. Acest lucru poate fi deosebit de periculos dacă conduceți o mașină sau alt tip de mașină. Adulții mai în vârstă pot fi, de asemenea, mai predispuși la căderi.

Risc crescut de boli cronice
Dacă lumina continuă să vă interfereze cu somnul pe termen lung, ați putea dezvolta un risc crescut de anumite boli cronice, indiferent dacă aveți sau nu obezitate. Acestea includ hipertensiunea arterialăq, bolile de inimă și diabetul de tip 2.