Soluția pentru românii cu rate la bănci care sunt nevoiți să amâne plata lor. Iată cum poți face ca să scapi de datorii un an de zile

Tot mai mulți români au în ziua de astăzi credite la bănci și le e tot mai greu să facă față cu datoriile. În cazul în care vă gândiți să amânați plata lor, există o variantă în acest sens.

29 apr. 2023, 09:11
Soluția pentru românii cu rate la bănci care sunt nevoiți să amâne plata lor. Iată cum poți face ca să scapi de datorii un an de zile

Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, a explicat că există o soluția pentru toți românii cu credite care vor să amâne plata ratelor cu aproape un an.

O persoană care are, spre exemplu, un credit de 250.000 de lei și care plătește rata 2.500 de lei, poate amâna plata cu nouă luni, dar ar strânge o dobândă de peste 10.000 de lei. Dobânda se împarte pe o durată de 60 de luni, iar pentru următorii cinci ani va fi de 2675 de lei.

Citește și Ajutor de 20.000 de lei de la stat. Înscrierile în noul program guvernamental încep din 5 mai

Aceasta e, poate, o soluție de moment pentru românii care trec prin perioade critice din cauza pierderii locului de muncă, reducerea salariului sau alte probleme neprevăzute.

Ce pot face românii cu rate la bănci ca să amâne plata lor

„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul. A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă.

Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și client, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză. Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor.

S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, Banca Națională le sancționează. Și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor.

Ar putea să fie o altă poliță a băncilor de a merge pe plasarea de capital, de împrumuturi, pentru a nu rămâne cu lichiditățile. Şi băncile vor avea o problemă legat de lichidități, deplasarea lichidității”, a declarat Gheorghe Ialomițeanu, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Citește și Ce se întâmplă cu angajații de la stat. Marcel Boloș a făcut anunțul: ”Trebuie revizuit numărul de bugetari”