De ce să consumi căpşuni. Lista afecţiunilor în care se recomandă consumul acestor fructe

Iubitorii de fructe au un motiv de bucurie în plus la sfârşitul fiecărei primăveri, atunci când apar căpşunile.

12 mai 2021, 10:34
De ce să consumi căpşuni. Lista afecţiunilor în care se recomandă consumul acestor fructe
Beneficiile consumului de căpşuni. Sursa FOTO: Pixabay

De ce să consumi căpşuni. Sunt delicioase şi sunt pline de principii nutritive, consumul lor fiind recomandat în diverse afecţiuni.

De ce să consumi căpşuni. Nouă afecţiuni în care este recomandat consumul de căpşuni

Iată, mai jos, lista afecţiunilor în care se recomandă consumul regulat de căpşuni:

1. Reduce riscul bolilor cardiovasculare. Primul beneficiu al consumului de căpșuni este reducerea riscului de boli cardiovasculare. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au ajuns la concluzia că femeile care mănâncă trei porții de căpșuni pe săptămână au un risc mai mic de a suferi un atac de cord. Și asta întrucât căpșunile conțin flavonoide, substanţe care pot îmbunătăți fluxul sanguin reducând, astfel, tensiunea arterială. Totodată, şi fibrele și potasiul prezente în cantităţi mari în aceste fructe au, de asemenea, un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.

Citeste si Beneficiile merisoarelor. Tot ce trebuie sa stii despre ele. Beneficiile murelor pentru digestie, oase si imunitate

2. Au efect antiinflamator. Pigmenții coloranți ai căpşunilor (polifenolii) sunt antioxidanți, care ajută la reducerea artritei și la scăderea riscului de producere a bolilor de inimă. Studiile arată că trebuie să mănânci cel puțin trei porții de căpșuni pe săptămână pentru a experimenta aceste beneficii.

3. Previne cancerul. Cercetătorii au arătat că flavonoidele împiedică înmulţirea celulelor canceroase, mai ales în cazul cancerelor de sân, col uterin și esofag.

4. Are efect antioxidant. Căpșunile sunt fructele cu cel mai mare conţinut de antioxidanți. Aceştia previn cancerul și scade nivelul colesterolului rău. Colesterolul favorizează dezvoltarea bolilor de inimă. Antioxidanții din căpșuni stopează dezvoltarea tumorii și scad inflamația.

5. Reduce tensiunea arterială. Datorită conținutului ridicat de potasiu, căpșunile sunt recomandate în special în cazul hipertensiunii. Ele combat efectele rezultate în urma consumului de sare, care stă la originea hipertensiunii arteriale.

6. Stimulează imunitatea. Opt căpșuni oferă mai multă vitamina C decât o portocală. Aceasta reprezintă 85 mg și 150% din aportul zilnic.

7. Căpşunile sunt foarte bogate din punct de vedere nutriţional. Conţin fibre (aproximativ trei grame per porţie), iod și acid folic. Pe lângă acestea, căpşunile sunt bogate în minerale precum cupru, potasiu, fosfor, magneziu, în vitamina B6 și în omega-3.

8. Ajută la menținerea siluetei. Sărace în calorii, dar bogate în principii nutritive, căpşunile ajută la menţinerea siluetei, dar şi la eliminarea kilogramelor în plus, graţie antocianilor care stimulează arderea grăsimilor stocate.

Citeste si Leacuri din cămară: 6 beneficii ale merelor, de ce e bun iaurtul şi care sunt cele mai bune tipuri de sare

9. Îmbunătăţeşte performanţele creierului. Studiile au arătat că delicioasele fructe roșii bogate în antioxidanți facilitează învăţarea. Ba, mai mult, încetineşte declinul cognitiv legat de vârstă, prevenind maladii neurodegenerative precum Alzheimerul.

Cum alegi căpşunile

Ca să beneficiezi din plin de principiile nutriţionale ale acestor fructe, trebuie să le alegi cu grijă. Astfel, ele trebuie să aibă dimensiuni medii, să fie ferme, plinute și de un roșu intens. Odată culese, ele nu se mai coc. Deci aveți grijă să le alegeți suficient de coapte atunci când le cumpăraţi.

Sursa: comment-economiser.fr