Numărul deceselor cauzate de coronavirusul din China a ajuns la 132. Japonia trece la măsuri extreme, îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat miercuri la 132, informează Reuters. În plus, au apărut 1.500 de noi cazuri. Japonia a anunţat că îşi va evacua pe calea aerului cetăţenii aflaţi în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei.

RomaniaTV.net
29 ian. 2020, 07:06
Numărul deceselor cauzate de coronavirusul din China a ajuns la 132. Japonia trece la măsuri extreme, îşi evacuează cetăţenii

Mai multe ţări încearcă să îşi evacueze cetăţenii din Wuhan. Un avion charter al Statelor Unite a decolat miercuri din Wuhan, a declarat un oficial american, dar nu este cla cine s-a aflat la bord.

Oficiali ai Statelor Unite au declarat că administraţia de la Casa Albă analizează dacă să suspende zborurile către China, o măsură drastică care să ţină sub control răspândirea bolii.

Casa Albă are zilnic şedinţe legate de epidemie şi monitorizează zborurile dintre China şi Statele Unite ca posibilă sursă de infecţii, a declarat o sursă apropiată situaţiei, dar deocamdată a decis să nu suspende traficul.

Temerile de răspândirea virusului au determinat deja companii aeriene din întreaga lume să reducă zborurile către China, iar companiile cu operaţiuni globale au restricţionat călătoriile angajaţilor în această ţară.

Sectoare economice, de la cel al mineritului la cel producător de bunuri de lux au fost afectate de îngrijorările privind impactul declanşării unei pandemii asupra creşterii economiei mondiale.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China a anunţat că numărul total al deceselor provocate de virus a urcat marţi cu 26, la 132, aproape toate având loc în provincia Hubei, care este practic blocată, în timp ce numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.459, la 5.974.

Numărul cazurilor din China este mai mare decât cel de 5.327 al persoanelor infectate cu coronavirusul Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), care a ucis circa 800 de persoane la nivel global în perioada 2002-2003.

În timp ce unii experţi afirmă că noua tulpină nu este atât de mortală ca SARS, aceasta a creat panică pentru că se răspândeşte rapid, iar trăsăturile sale nu sunt cunoscute, cum ar fi cât de letală este şi dacă este infecţioasă înainte de apariţia simptomelor.

Un avion charter având la bord 206 de japonezi evacuaţi din Wuhan a sosit miercuri pe aeroportul japonez Haneda.

Un oficial guvernamental american a declarat că un avion charter din SUA a plecat miercuri din Wuhan, dar nu a precizat numărul pasagerilor aflaţi la bord.

Anterior, ambasada SUA la Beijing a anunţat că un avion charter va prelua angajaţii consulari şi pe unii cetăţeni americani privaţi.

Australia a anunţat că îşi va ajuta cetăţenii să plece din Hubei şi îi va ţine în carantină pe Insula Crăciunului, din Oceanul Indian, cunoscută ca centru pentru solicitanţii de azil.

Noi cazuri au fost raportate în lume, inclusiv în Germania, unde patru oameni din aceeaşi companie au fost infectaţi, într-unul din primele cazuri de transmitere de la om la om din afara Chinei.

Cazurile din Germania provoacă îngrijorări privind răspândirea de la om la om a virusului, care poate di transmis prin tuse şi strănut şi care are o perioadă de incubaţie de până la 14 zile.

În Wuhan sunt construite rapid două spitale pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, prima unitate cu 1.000 de paturi urmând să fie gata pe 3 februarie. Capacitatea celui de-al doilea spital va fi extinsă de la 1.300 de paturi la 1.600, a relatat miercuri publicaţia oficială People’s Daily.

Cunoscut sub numele de “2019-nCoV”, noul coronavirus a apărut la sfârşitul anului trecut la Wuhan, un centru major pentru transporturi şi capitala provinciei Hubei din centrul Chinei, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori.

Epidemia a izbucnit în ajunul Anului Nou chinezesc, când milioane de chinezi călătoresc în străinătate şi în ţară. Multe dintre zborurile respective au fost anulate, iar aeroporturile din întreaga lume verifică pasagerii din China pentru semne de infecţie.

Citeşte şi: Uniunea Europeană îşi repatriază cetăţenii aflaţi la Wuhan. Operaţiunile încep miercuri, anunţ important de la Bruxelles