Decizia finală privind deschiderea şcolilor se ia azi. Care sunt scenariile

Elevii ar putea să se întoarcă în sălile de clasă din 8 februarie, o dată cu încheierea vacanţei intersemestriale, însă o decizie clară urmează să fie luată astăzi de către autorităţi.
Viorel Dobran
02 feb. 2021, 06:31
Decizia finală privind deschiderea şcolilor se ia azi. Care sunt scenariile

Decizia finală privind redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie este aşteptată, marţi, după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice. Revenirea elevilor în bănci este dorită de majoritatea factorilor implicaţi în luarea deciziei, însă contagiozitatea mare a noii tulpini de coronavirus şi faptul că puţini dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat sunt principalele vulnerabilităţi.

Decizia privind deschiderea şcolilor după vacanţa intersemestrială va fi luată de preşedintele Klaus Iohannis împreună cu premierul Florin Cîţu, miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei şi specialiştii din sistemul sanitar care deţin cele mai noi date referitoare la evoluţia pandemiei.

În cazul în care se va reveni la şcoală decizia va fi descentralizată la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de incidenţa cumulată.

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt cele PATRU scenarii

Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.

Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.

La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.

Încă din 14 ianuarie preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că decizia finală privind redeschiderea şcolilor va fi luată în 2 februarie.

”În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face tot împreună o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie”, a anunţat atunci preşedintele, explicând foarte clar că decizia va ţine cont de evoluţia pandemiei.

Preşedintele a explicat că îşi doreşte revenirea elevilor în bănci, dar acest lucru trebuie să se facă în siguranţă, atât pentru elevi, cât şi pentru personal.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că nu doreşte să se antepronunţe. “Vom avea mâine toate informaţiile şi pe baza acestor informaţii vom lua decizia, nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii.  Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantatistcă de acum două săptămâni, dar nu avem nici o înrăutăţie, deci suntem pe un platou. Dacă până mâine apar şi alte informaţii, vom vedea ce decizie vom lua mâine împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a anunţat Florin Cîţu.

Tor luni, întrebat dacă şcolile ar trebui sau nu să se redeschisă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat: ”O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în repetate rânduri, că există ”un interes major pentru redeschiderea şcolilor”, dar a precizat că apariţia noii tulpini de coronavirus impune mai multă prudenţă.

Cîmpeanu, a anunţat, vineri, că 112.000 de angajaţi în sistemul de educaţie sunt programaţi pentru vaccinare, iar 19.000 s-au vaccinat deja, acestora adăugându-li-se şi 6.000 de medici vaccinaţi în prima etapă, care sunt şi cadre universitare. Numărul total al angajaţilor din învăţământ, preuniverstar şi universitar, este de 350.000.

Ministrul a mai detaliat şi situaţiile în care sistemul de învăţare-predare se va face în online, chiar dacă activităţile didactice cu prezenţă fizică se vor relua, la nivel naţional:

  • pentru elevii care au vulnerabilităţi medicale;
    pentru elevii care prezintă simptome specifice COVID-19;
    pentru elevii care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale certificate;
    pentru profesori care au vulnerabilităţi cronice, certificate de către un medic de familie;
    pentru profesori care prezintă simptome specifice COVID-19.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere, în cazul redeschiderii şcolilor din 8 februarie, asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ din întreaga ţară, vaccinarea personalului din educaţie cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin, stabilirea unei linii suport în cadrul unităţilor de învăţământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoştinţelor la clasă şi asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice şi elevii care vor continua şcoala online.

”Atenţie mare la redeschiderea şcolilor! Nu ne permitem nicio greşeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor şi a colegilor noştri”, au transmis sindicaliştii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 1.313 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, numărul total al îmbolnăvirilor fiind de 730.056. De la debutul pandemiei, 18.402 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Majoritatea judeţelor sunt în ”scenariul vrde”, cu o rată de infectare de sub 1,5 la mie, însă chiar şi în acestea există localităţi unde numărul infectărilor se menţine mare. Judeţele Alba, Botoşani, Braşov, Cluj, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi Suceava sunt în scenariul galben, la fel şi Capitala. Singurul judeţ în scenariul roşu este, potrivit datelor de luni, judeţul Timiş, cu o rată de infectare de 3,18 la mie.

În plus, Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, confirmarea a încă două cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, numărul total ajungând la 20.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”