Deloitte: Salariul brut ar trebui mărit cu 20% pentru a nu afecta suma netă primită de angajat

Angajatorii ar trebui să crească salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma netă pe care o primeşte angajatul în prezent, în urma transferului contribuţiilor, susţine Raluca Bontaş, partener Deloitte România.

RomaniaTV.net
01 nov. 2017, 16:09
Deloitte: Salariul brut ar trebui mărit cu 20% pentru a nu afecta suma netă primită de angajat

„Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileşte reducerea impozitului pe venit la 10% şi a contribuţiilor totale cu 2 p.p. Angajatul va datora contribuţia socială de 25% şi contribuţia de sănătate de 10%, iar angajatorul contribuţia asiguratorie de muncă de 2,25%. Calculele arată că, în cazul unui salariu net de 3.000 de lei, costul complet (însemnând pe lângă suma netă plătită angajatului, contribuţiile datorate de angajator, respectiv de angajat şi impozitul pe venit) va scădea anul viitor, dacă se aplică aceste modificări, cu 0,3% (17 lei). Având în vedere că va avea loc un transfer aproape integral al contribuţiilor sociale şi de sănătate în sarcina angajatului, angajatorii ar trebui să crească salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma netă pe care o primeşte acesta în prezent”, a declarat Bontaş.

În caz contrar, spune ea, salariul net ar fi 2.502 lei.

Citeşte şi CALCULATOR SALARII 2018: Păstrarea veniturilor nete, prin majorarea salariilor brute, nu ar aduce costuri suplimentare firmelor

‘O consecinţă a modificărilor va fi o creştere cu 13% (220 lei) a sumei aferente contribuţiilor pentru un salariu net de 3.000 lei virată bugetului de asigurări sociale, în timp ce suma aferentă impozitului pe venit virată bugetului de stat va scădea cu 42% (238 lei)’, a explicat oficialul Deloitte România.

Contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

‘Nivelul contribuţiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat’, informează ministerul, într-un comunicat.

Citeşte şi CALCULATOR SALARII 2018: Angajaţii riscă să piardă un sfert din câştigul net, dacă angajatorii nu ajustează salariul brut

Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Citeşte continuarea pe Economica.net