Demisia deputatului UDMR Marko Attila a ajuns la Parlament

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a primit, marţi, demisia în original a deputatului Marko Attila, pentru care DNA cerea arestarea preventivă, iar plenul Camerei urmează să se întrunească, miercuri, pentru a lua act de demisie.

RomaniaTV.net
14 apr. 2015, 10:29
Demisia deputatului UDMR Marko Attila a ajuns la Parlament

Demisia lui Marko Attila va fi discutată în sedinţa conducerii Camerei Deputatilor. În urmatoarea sedinta de plen a deputatilor se va citi documentul transmis de Marko Attila si se va lua act de vacantarea postului de deputat.

Procurorii DNA au solicitat ridicarea imunităţii parlamentare şi încuviinţarea arestării lui Marko Attila în dosarul despăgubirilor de la ANRP, pentru ilegalităţi comise pe vremea când era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a trimis în urmă cu două săptămâni demisia sa în copie, iar plenul nu a putut să ia act de aceasta deoarece este necesară demisia în original.

În cazul în care demisia în original nu era depusă la Cameră, deputaţii urmau să voteze în plen asupra cererii DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului UDMR.

Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizaţi. Între cei trimişi în judecată se află şi Marko Attila.

Marko Attila era secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, şi este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Inculpații Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin Şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei 8 inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

Cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experții evaluatori Neculai Nistor, Drulă Dorin Cornel și Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Vişoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al A.N.R.P.– Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, în conformitate cu standardele și legislația menționate.