Demisii în Polonia: Trei miniştri şi preşedintele Parlamentului, în scandalul INTERCEPTĂRILOR ILEGALE

Președintele parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, și trei miniștri ai guvernului de centru-dreapta au decis să demisioneze după publicarea pe internet a actelor judiciare din dosarul interceptărilor ilegale, a anunțat miercuri premierul Ewa Kopacz, citat de AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

10 iun. 2015, 18:05
Demisii în Polonia: Trei miniştri şi preşedintele Parlamentului, în scandalul INTERCEPTĂRILOR ILEGALE

Cei trei miniștri care și-au prezentat demisiile sunt Bartosz Arlukowicz (sănătate), Andrzej Biernat (sport) și Wlodzimierz Karpinski (finanțe), a precizat Ewa Kopacz într-o declarație de presă.

Un om de afaceri care a avut legături cu politica, Zbigniew Stonoga, a publicat în această săptămână pe contul său de Facebook 2.500 de pagini din dosarele anchetei asupra interceptărilor ilegale ale unor discuții compromițătoare între personalități de prim rang din viața politică și economică a țării, printre care cei patru demisionari, scandal care a izbucnit anul trecut.

Afirmațiile puțin amabile, înregistrate fără știrea interlocutorilor în restaurante din Varșovia, au dezvăluit o serie de opinii surprinzătoare, punând sub semnul îndoielii alianța polono-americană și independența băncii centrale. De asemenea, cu acest prilej au fost înregistrate și o serie de comentarii extrem de dure privind politica externă a premierului britanic David Cameron, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc: Premierul nu mi-a cerut demisia VIDEO

‘În numele Platformei Civice (PO, la putere) vă cer iertare’, a declarat premierul Ewa Kopacz. Ea mai spus că vrea să repare pagubele provocate de înregistrări și să facă în așa fel încât ele să nu devină punctul central al campaniei electorale. ‘În ultimele două zile opinia publică s-a concentrat asupra interceptărilor ilegale, ceea ce are un efect negativ asupra funcționării statului’, a mai afirmat ea.

De asemenea, șefa guvernului de la Varșovia și-a anunțat refuzul de a accepta raportul anual al procurorului general, Andrzej Seremet.

Șeful consilierilor lui Ewa Kopacz, fostul ministru de finanțe Jacek Rostowski, și patru miniștri adjuncți, și-au prezentat și ei demisia. Jacek Cichocki, coordonator al serviciilor speciale poloneze, care nu au reușit să împiedice publicarea interceptărilor, și-a anunțat și el demisia.