Cererea de demisie a lui Denis Șmîhal vine la o zi după ce Volodimir Zelenski a cerut prim-viceprim-ministrei Iulia Sviridenko, ministra Economiei, să conducă un nou guvern, pregătind terenul pentru o remaniere politică în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia.
Liderul de la Kiev a cerut, de asemenea, ca Șmîhal să preia funcția de ministru al Apărării, considerând că are calificările necesare pentru o asemenea funcție.
Numirile, care mai necesită aprobarea Parlamentului, au venit în contextul în care eforturile diplomatice de a pune capăt războiului, aflat acum în al patrulea an, au stagnat, iar Ucraina încearcă să restabilească economia grav afectată de criza financiară. În același timp, Zelenski își dorește să dezvolte industria internă de armament, potrivit Reuters.
„Am discutat măsuri concrete pentru a stimula potențialul economic al Ucrainei, pentru a extinde programele de sprijin social pentru ucraineni și a crește producția internă de arme”, a scris Zelenski pe X.
„În vederea atingerii acestui obiectiv, inițiem o transformare a puterii executive în Ucraina”, a spus el, adăugând că a propus ca Sviridenko să conducă guvernul și „să-i reînnoiască în mod semnificativ activitatea”.
Sviridenko, în vârstă de 39 de ani, este economistă și ocupă funcția de prim-viceprim-ministru din 2021. Ea a jucat un rol cheie în recentele negocieri pentru un acord privind mineralele cu Statele Unite.
În discursul său video de luni seară, Zelenski a lăudat „vasta experiență” a lui Șmihal, considerându-l „foarte valoros în funcția de ministru al apărării Ucrainei”.
„Acesta este tocmai domeniul în care se concentrează în prezent resursele maxime ale țării, sarcinile maxime și o mare responsabilitate”, a mai adăugat el.
Denis Șmîhal ocupă funcția de prim-ministru al Ucrainei din martie 2020, fiind cel mai longeviv șef al guvernului de la obținerea independenței față de Moscova în 1991. Acesta îl va înlocui la Apărare pe Rustem Umerov, despre care Zelenski a sugerat săptămâna trecută că ar putea fi numit ambasador al Ucrainei la Washington.
În prezent, Ucraina depinde de ajutorul financiar al aliaților occidentali pentru cheltuieli sociale și umanitare, întrucât cea mai mare parte a veniturilor statului este destinată finanțării armatei și producției interne de arme.
În discursul său, Zelenski a menționat că Ucraina va continua să „stimuleze producția propriului armament și să dezvolte propriile proiecte de apărare – atât pe cont propriu, cât și împreună cu partenerii noștri”.
Citește și: „Poți lovi Moscova şi Sankt Petersburg?” Trump vrea ca Ucraina să atace Rusia cu armele furnizate de SUA