Deputaţi PSD: No, gata, no, hai! NU vom vota niciodată legi care să afecteze viaţa românilor din Transilvania

Mai mulţi deputaţi PSD au protestat vehement împotriva negocierilor purtate cu UDMR în schimbul sprijinului pentru moţiunea de cenzură. Chiar dacă înţelegerea PSD-UDMR a picat, deputaţii se pronunţă vocal împotriva concesiilor promise maghiarilor.

RomaniaTV.net
20 iun. 2017, 11:02
Deputaţi PSD: No, gata, no, hai! NU vom vota niciodată legi care să afecteze viaţa românilor din Transilvania

Deputatul PSD de Cluj Gabriel Horia Nasra a postat marţi, pe Facebook, o fotografie în care apare alături de colegii săi Cristina Burciu şi Cornel Itu, la care a adăugat mesajul că vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, în schimb nu vor vota niciodată un pachet de legi care să afecteze viaţa românilor din Transilvania, făcând astfel referire la proiectele de legi susţinute luni în Parlament de UDMR.

„No, gata, no, hai! Votăm moţiunea! Guvernul Grindeanu trebuie să plece, să demisioneze, însă NU vom vota NICIODATĂ un pachet de legi care să afecteze viaţa de zi cu zi a românilor din Transilvania, România!”, a scris Gabriel Horia Nasra.

Citeşte şi: PSD a retras proiectele susţinute de UDMR în Parlament. Negocierile pentru moţiunea de cenzură, în impas, şedinţă de urgenţă la UDMR

Şi deputatul PSD de Mureş Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat, marţi, pe Facebook, că nu votează şi nu va vota niciodată ”ceva care sa aducă atingere ţării şi poporului” român făcând referire la proicetele de lege susţinute luni în Parlament de UDMR. Un mesaj similar a postat şi deputatul PSD de Bistriţa-Năsăud Doina Pană pe Facebook, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port tradiţional românesc.

”Dragi prieteni, Dragi cunoscuţi sau necunoscuţi, de când fac politică, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacţionat. Am considerat că cei care au ochi de văzut, văd. În calitate de deputat de Mureş vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!”, a scris Corneliu Florin Buicu pe contul său de Facebook.

Social-democratul a ţinut să reamintească de jurământul pe care l-a depus când a preluat mandatul de parlamentar.

”Cu mâna pe Constituţie şi pe Biblie am spus la învestitură şi asta voi respecta: Jur credinţă patriei mele România; Jur să respect Constituţia şi legile ţării; Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu”, a arătat Buicu.

Şi Doina Pană, deputat PSD de Bistriţa Năsăud, a postat un mesaj similar, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port popular românesc: ”Dragi prieteni, de când fac politică, mi s-au pus în cârcă, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea că cei care «au ochi de văzut, văd». Deja e mult prea mult! N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATă ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!!!”.

Citeşte şi: Legea UDMR impune limba romani în administraţia Capitalei. ANALIZĂ

Comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România.

Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.