Derapaj editorial grosier al Libertatea! Material fluviu laudativ la adresa lui George Simion. “Reportaj” mascat în propaganda politică pentru AUR! Cum l-a transformat Tolontan pe liderul AUR din “extremist” în “George” al oamenilor!

Redactia tabloidului Libertatea este extrem de laudata zilele acestea pe grupurile de Facebook si Telegram ale AUR din Romania, dar si din diaspora pentru “reportajul” laudativ pe care jurnalistii lui Catalin Tolontan i l-au facut lui George Simion. Un text fluviu inchinat ca o odă liderului unui partid politic considerat de opinia generala ca fiind “extremist” este share-uit la greu in grupurile cu circuit inchis ale simpatizantilor AUR. Votantii lui Simion, dar mai ales oastea de partid a acestuia se felicita pentru ca, desi protestul lor organizat sambata, 6 mai, a fost complet ignorat de televiziunile de stiri (principalele surse de informare politica din Romania - nota explicativa pentru echipa editoriala a tabloidului Libertatea), totusi redactia unui ziar de masa din Romania a tratat pe larg evenimentul AUR.

08 mai 2023, 23:29
Derapaj editorial grosier al Libertatea! Material fluviu laudativ la adresa lui George Simion. “Reportaj” mascat în propaganda politică pentru AUR! Cum l-a transformat Tolontan pe liderul AUR din “extremist” în “George” al oamenilor!

Sub coordonarea editoriala a neobositului deontolong Catalin Tolontan, tabloidul Libertatea a avut un derapaj scandalos de la regulile publishingului, dar si de la doctrina “editoriala” Useristo – Rezisto – Sorosista pe care subtil, dar decisiv, redactorul sef le-a insuflat-o rapid tuturor tinerilor aspiranti la titlul de “angajatul lunii”. Astfel, un eveniment politic al partidului AUR a fost prezentat pe larg in paginile ziarului cu un titlu cat se poate de “prietenos”:  “Am mers patru ore alături de protestatarii AUR. Ce i-a motivat să vină de la sute de km distanță la chemarea singurului lider de partid din România care e pomenit de susținători pe numele mic: „George””. Foarte important de retinut faptul ca tabloidul Libertatea a acordat spatiu editorial generos acestui eveniment, in timp ce chiar George Simion se plangea astazi ca televiziunile de stiri i-au ignorat “protestul”. Decizia editoriala “la unison” a televiziunilor de stiri de a evita relatarile despre AUR a fost, cel mai probabil, una de igiena editoriala, in timp ce in tabloidul Libertatea orice este posibil pentru audienta si vanzari.

Jurnalista Diana Mesesan a fost aleasa lui Catalin Tolontan pentru a-l picta pe George Simion in culori calde intr-un peisaj urban de primavara in Bucuresti. Textul enorm in care “George” este proslavit de novicea jurnalista in ale politicii transpira parca prin toti porii propaganda politica facuta ca la periferia jurnalismului. Un material scris parca cu creionul de dupa ureche pe un carnetel de chelner este in realitate o tentativa lamentabila de a-l face pe George Simion sa devina un personaj politic frecventabil in ciuda caracterului vizibil extremist al acestuia. Catalin Tolontan si echipa editoriala de la Libertatea au pus sablonul pe acest eveniment politic si l-au tratat fix cum nu se astepta nimeni de la o redactie cu pretentii: au laudat un lider politic si au criticat en gros, dar si en detail participantii la mitingul AUR.

“Singurul lider de partid din Romania care e pomenit de sustinatori pe numele mic: “George” este modul il care jurnalistii Libertatea se refera la George Simion in cel mai “mieros” mod posibil. Etalonul dublei masuri pe care tabloidul Libertatea il aplica se poate vedea si din estimarile numarului de oameni care au participat la actiunea AUR. Daca pe vremea manifestatiilor lui Dragnea, cand bucatarul de pe Tik Tok care a avut o tara la degetul mic aducea zeci de mii de oameni cu autocarele din tara, in textele din Libertatea numarul participantilor era vizibil subestimat, acum, in cazul protestului AUR, jurnalistii lui Tolontan au “estimat” un numar dublu de oameni fata de cati au fost efectiv in strada. Dar de ce sa ne mai incurcam in detalii, important e ca jurnalista Diana Mesesan a luat cativa oameni din multime si le-a smuls povestile triste fiecaruia. Ce se citeste printre randuri e clar: Oamenii care au participat la protest sunt de o calitate indoielnica, dar liderul partidului este iubit de toti, caci este un om dintre oameni.

Daca ati ajuns pana aici cu cititul, hai sa va mai dam o lingurita de dubla masura de la deontologul Catalin Tolontan. In reportajele de la manifestarile din epoca Dragnea, participantii erau descrisi drept “tarani”, “saraci” sau “nescoliti”, acum aceiasi oameni, veniti din judete precum Dambovita, Botosani sau Girgiu, sunt descrisi cu mai multa intelegere si transformati fara emotii in oameni simpli care isi striga durerea.

Atentia la detalii pentru ca materialul sa iasa mai bine chiar si decat l-ar fi scris insusi George Simion in persoana a ajuns pana si la nivel de fotografie. Liderul “George”, asa cum il alinta Libertatea, este portretizat intr-o fotografie atent aleasa in care, foarte degajat, seful AUR este deasupra tuturor participantilor si se uita in zare usor incruntat. Pe scurt, o fotografie cat un afis electoral.