Descoperă tot ce trebuie să ştii despre certificatele energetice

În ultimii ani, în România a crescut considerabil numărul persoanelor care caută să se mute la casă, din dorinţa de a beneficia de mai multă linişte şi de intimitate, în timp ce alții își cumpără sau închiriază apartamente la bloc.
Romania TV
27 feb. 2020, 07:32
Descoperă tot ce trebuie să ştii despre certificatele energetice

Dezvoltatorii construiesc clădiri rezidenţiale interesante, cu design atractiv, pe care ulterior să le vândă cât mai uşor cumpărătorilor.

De asemenea, firmele, instituțiile de stat sau persoanele fizice își vând sau închiriază imobilele sau apartamentele.

Înainte de încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau închiriere, toți cei care vând sau închiriază clădiri, părți din clădiri sau apartamente trebuie să se asigure, însă, că deţin toate documentele necesare pentru finalizarea acestor tipuri de tranzacţii. Printre aceste acte sunt și certificatele de performanță energetică. Aceste acte trebuie să existe și la recepționarea clădirilor noi.

Certificatele energetice sunt documente care au devenit obligatorii în România din 19 iulie 2013, iar cei care trebuie să le obţină este bine să fie foarte bine informaţi și în ceea ce le privește.

Ce sunt certificatele energetice?

Pentru început, foarte important de precizat este faptul că certificatele energetice sunt documente care atestă cât de eficiente sunt imobilele din punct de vedere energetic.

Ele se pot obţine numai cu ajutorul unor auditori energetici atestațide către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceștia sunt singurii care au dreptul să le emită.

Care sunt paşii pe care solicitanții trebuie să îi urmeze?

Atunci când căuta să obţină certificate energetice, solicitanții trebuie să se ocupe de întocmirea dosarelor pentru fiecare imobil/parte de imobil în parte. Acestea trebuie să conţină o serie de acte din care auditorii vor obține informaţii despre poziţionarea imobilelor, materialele folosite pentru ridicarea lor (tipurile de geamuri folosite, cât de groşi sunt pereţii, ce tipuri de uşi s-au folosit), dar şi despre tipul de încălzire care a fost ales.

Vizita la imobil pentru măsurători și observații

Auditorul atestat completează setul de date obținute din acte (necesare calculului) printr-o vizită pe teren, pentru a studia construcția (pentru msurători și observații).

Clase energetice pentru clădiri

În prezent, în România există 7 clase energetice: A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă. Auditorii atestaţi încadrează fiecare imobil într-una din cele 7 clase, în funcție de cât este de eficient energetic.

De exemplu, clădirile care anual au consumuri energetice de până la 125 kWh/m2 sunt încadrate în clasa A. La polul opus, imobilele care au un consum energetic anual de peste 820 kWh/m2 sunt încadrate în clasa energetică G.

Valabilitatea certificatului energetic

Certificatele energetice au o valabilitate de 10 ani din momentul emiterii lor.

În cazul în care se efectuează lucrări care schimbă eficiența energetică a acestei construcții (se efectuează lucrări de modernizare, de exemplu) se poate solicita și mai repede decât acest termen un al certificat de performanță energetică.

DailyBusiness
Combinaţia de alimente preferată de români vara, desfiinţată de un reputat medic: „Un calvar digestiv”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Nadia Comăneci, tentativă de sinucidere la 17 ani? „Așa spun rapoartele Securității!”. Care ar fi fost motivele
Capital.ro
Adio, maestre! Marele artist a murit. A fost unul dintre cei mai iubiți comedianți
Playtech.ro
Bancnotele euro refuzate de greci, în Thassos. Nu vor nici să dea rest, turiştii români se plâng de situaţie
DailyBusiness
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
De ce a murit Michael Madsen, de fapt. Ce au descoperit legiștii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
kanald.ro
Anunțul făcut de Poliția Română despre principalul suspect în cazul crimei tinerei de 24 de ani din Mureș. Bărbatul este căutat de 400 de oameni
Cancan.ro
Detalii despre accidentul în care a fost implicat Ilie Bolojan! Cum s-a întâmplat totul
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Veste imensă pentru Călin Georgescu. S-a decis totul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pupici și îmbrățișări! Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala cancelarului Guvernului, Ionel Dancă.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază