Descoperire REVOLUŢIONARĂ: Injecţia cu oxigen în venă care te ţine în viaţă fără să respiri

Cercetătorii au descoperit un nou mod de administrare a oxigenului în sânge, direct printr-o injecţie. Datorită revoluţionarei descoperiri, o persoană ar putea fi menţinută în viaţă, fără să respire, aproximativ o jumătate de oră.

RomaniaTV.net
30 iun. 2012, 11:32
Descoperire REVOLUŢIONARĂ: Injecţia cu oxigen în venă care te ţine în viaţă fără să respiri

Uluitoarea descoperire ar putea revoluţiona medicina, înlocuind în curând procedeul de menţinere în viaţă a pacienţilor prin conectarea lor la aparate cu oxigen în timpul unor momente critice, în care devine chiar riscant să depindă de aceste aparate.

Noua procedură constă în injectarea moleculelor de oxigen incluse în prealabil în molecule de grăsime, direct în sistemul venos al pacientului. Această metodă le va garanta pacienţilor aproximativ 30 de minute de viaţă „în plus” atunci când ei nu pot să respire.

Medicul John Kheir, de la Spitalul de Copii din Boston, a fost inspirat să înceapă asememenea cercetări de tragica întâmplare a unei fete bolnave de pneumonie, pe care el urma să o opereze, scrie publicaţia Science Daily, citată de Daily Mail. Fata a murit din cauza neoxigenării creierului, pentru că medicii nu reuşiseră să o conecteze în timp util la aparatele de respirat.

Ideea de a injecta oxigen direct în sânge nu este chiar nouă. Primele încercări făcute acum 100 de ani au eşuat lamentabil, formând bule de aer periculoase în vene. Astfel, Kheir s-a gândit că este nevoie de o substanţă care să înglobeze în ea oxigenul, într-un lichid, care apoi să fie injectat în vene. Specialistul a descoperit, după teste efectuate într-un sistem de tuburi artificiale, că lipidele (moleculele de grăsime) sunt cel mai bun „transportor” al moleculelor de oxigen.

Kheir a obţinut astfel un lichid oxigenat, capabil să transporte de aproximativ patru ori mai mult oxigen decât transportă hematiile (celulele roşii din sânge) noastre şi că riscul de complicaţii după folosirea acestei metode este minim.

„Acesta este un substitut pe termen scurt – o modalitate de a injecta oxigen în organism pentru a-i menţine în viaţă pe pacienţi în minutele critice în care viaţa le este ameninţată”, a declarat Kheir, spunând că este sigur că acest procedeu va deveni cât de curând rutină în practica medicală.