Desfiinţarea secţiei speciale de investigare a magistraţilor, adoptată tacit de deputaţi

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Desfiinţarea secţiei era una dintre priorităţile Guvernului Orban şi unul dintre punctelşe fierbinţi ale protocolului de colaborare cu USR.

27 nov. 2019, 10:20
Desfiinţarea secţiei speciale de investigare a magistraţilor, adoptată tacit de deputaţi

Preşedintele de şedinţă, Carmen Mihălcescu, a anunţat miercuri că 14 proiecte au termenul de dezbatere depăşit şi se consideră adoptate. Proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari USR.

Proiectele adoptate tacit de Camera Deputatilor urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, care este for decizional in cazul acestor acte normative.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis de asemenea o scrisoare tuturor parchetelor şi instanţelor din ţară pentru a consulta magistraţii pe patru teme importante privind justiţia din România: pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecători, noul ciclu temporal de şcolarizare la INM şi dacă se impune desfiinţarea Sectiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).  

În cadrul dezbaterii cu jurnaliştii, din campania electorală, Klaus Iohannis a fost întrebat ce părere are despre Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, el afirmând că ”această Secţie nu trebuie să existe”.

”În mâinile unor recunoscuţi specialişti în materie dintre care aş enumera Comisia de la Veneţia care spune că nu este nevoie de această Secţie şi că nu este bună, GRECO care spune că nu este nevoie de această Secţie şi trebuie desfiinţată, în fine, MCV care spune că nu este nevoie de această Secţie. Deci dacă toţi spun că aşa nu, eu sunt de părare că aşa nu. PNL este de părere că aşa nu. Şi alte partide sunt de părere că aşa nu. Înseamnă că totuşi, ne bazăm pe ceva. Eu sunt de părere că această Secţie  nu trebuie să existe. Este un instrument care uşor poate fi transformat în ceva care se poate încerca un control neconstituţional asupra magistraţilor”, a declarat Iohannis.