DESPĂGUBIRI pentru mii de români. Ce „primă de porc” intră în conturi înainte de Sărbători

Banii care au intrat în conturile crescătorilor de animale sunt despăgubirile după ce aceștia au suferit pierderi însemnate și le-au fost luaţi porcii din exploatații sau din gospodării! 

11 dec. 2019, 06:52

ANSVSA a transmis cea mai nouă situație cu privire la evoluția pestei porcine africane la noi în țară, iar raportul include și sumele achitate ca despăgubiri pentru porcii lichidați pentru a stopa virusul. La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 254 de localități din 28 de județe, cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A).

Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 7 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 540.591 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreți.

Citeşte şi Carne posibil infestată cu pestă porcină, vândută românilor. Poliţia face anchetă

În total au fost stinse 2.145 de focare după cum urmează:

– 55 de focare în județul Satu Mare (dintre care unul într-o exploatație comercială);

– 43 de focare în județul Dâmbovița (dintre care unul într-o exploatație de tip A și unul într-o exploatație comercială);

– 85 de focare în județul Buzău (dintre care unul într-o exploatație de tip A);

– 3 focare în județul Maramureș;

– 177 de focare în județul Brăila (dintre care 15 în exploatații comerciale);

– 182 de focare în județul Dolj;

– 10 focare în județul Vrancea;

– 96 de focare în județul Bihor;

– 150 de focare în județul Ialomița; – 23 de focare în județul Ilfov (dintre care unul într-o exploatație comercială); – 72 de focare în județul Giurgiu; – 27 de focare în județul Argeș (dintre care 2 în exploatații de tip A); – 71 de focare în județul Olt; – 54 de focare în județul Galați; – 164 de focare în județul Teleorman; – 95 de focare în județul Constanța; – 121 de focare în județul Călărași (dintre care 4 focare în exploatații comerciale); – 3 focare în județul Timiș; – 10 focare în județul Sălaj; – 586 de focare în Tulcea (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A); – 35 de focare în Arad (dintre care 2 focare în exploatații de tip A); – 3 focare în județul Covasna; – 4 focare în județul Bacău; – 18 focare în județul Botoșani; – 2 focare în județul Vâlcea; – 43 de focare în județul Prahova; – un focar în județul Hunedoara; – 22 focare în județul Mehedinți; – un focar în județul Iași; – 9 focare în județul Vaslui (dintre care un focar într-o exploatație comercială), scrie  agrointel.ro.