Detalii din cadrul operaţiunii în care peste două tone de droguri au fost confiscate. Cinci ofiţeri sub acoperire au fost infiltraţi

Cinci ofiţeri sub acoperire se tem pentru viaţa lor, după ce au participat la operaşiunea care a dus la cea mai mare captură de droguri făcută în Constanţa. Aceştia au fost infiltraţi şi au dat informaţii preţioase poliţiştilor. În cadrul operaţiunii au participat 150 de ofiţeri antidrog, majoritatea români, coordonaţi de un român.

RomaniaTV.net
11 iul. 2016, 06:27
Detalii din cadrul operaţiunii în care peste două tone de droguri au fost confiscate. Cinci ofiţeri sub acoperire au fost infiltraţi

Peste două tone de cocaină fabricată în Columbia a fost găsită de poliţişti într-un container din Portul Constanţa. Marfa urma să fie trecută prin port, în cala unui vapor încărcat cu banane, care venea din America de Sud, România fiind ţară de tranzit. Destinaţia finală – Olanda.

Cei cinci ofiţeri sub acoperire din România au fost infiltraţi în reţeaua de traficanţi mai mult de jumătate de an.

Operaţiunea a durat doi ani şi a fost coordonată de un român. Cei cinci ofiţeri români sub acoperire au adus informaţii preţioase autorităţilor, care au reuşit să confişte tone de cocaină în valoare de  600 de milioane de euro.

În urma operaţiunii au fost arestaţi preventiv liderul grupării şi alţi cinci membri ai grupului, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc.

Deşi misiunea s-a încheiat, ofiţerii sunt încă în pericol.

„Există şi riscul de a-şi pierde viaţa, da! Au fost perioade în care au putut lua legătura doar cu ceilalţi colegi care lucrau la aceas-tă operaţiune sau cu traficanţii de droguri. Începem să devenim empatici cu ei. Gândiţi-vă că un investigator sub acoperire trebuie să acţioneze, să raţioneze întocmai ca un traficant de droguri”, a mărturisit sub anonimat, pentru digi24, ofiţerul anti-drog care a coordonat operaţiunea.

Oamenii legii sub acoperire le-au comunicat anchetatorilor detaliile cheie cu privire la modul în care drogurile urmau să fie aduse înţară şi informaţii preţioase despre membrii grupării, fără a le da de gândit contrabandiştilor că cineva din afară se află printre ei, potrivit cugetliber.ro.

„Sunt expuşi unor riscuri majore. Trebuie să se controleze foarte bine, reacţiile pe care trebuie să le aibă trebuie să fie foarte bine calculate”, a continuat acesta seria mărturisirilor.

Ofiţerul care a coordonat opera-ţiunea antidrog rămâne anonim: „Este un lucru pe care şi-l asumă toţi poliţiştii care lucrează sub acoperire. Şi asta pentru că riscurile la care sunt supuşi nu se opresc odată cu finalizarea unei misiuni”.

„Dacă ne gândim la prejudiciul creat reţelelor de traficanţi, aş spune că vor continua întotdeauna să caute ofiţerii sub acoperire care au lucrat în această operaţiune. Gândiţi-vă că sunt sute de milioane de euro puse în joc. Au fost oameni arestaţi. Da! Sunt convins că vor folosi toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în a-şi atinge scopul, iar unul dintre acestea este răzbunarea!”, a mai povestit coordonatorul operaţiunii.

Citeşte şi Bulgaria: Captură de 200 de kilograme de heroină ascunsă în cutii de sos tomat