Deţinuţii spun ADIO telefoanelor mobile. Vezi când va fi implementat în închisori sistemul de BRUIAJ

În octombrie 2013, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind combaterea ameninţării la adresa ordinii şi siguranţei publice prin folosirea neautorizată de către deţinuţii din penitenciare a dispozitivelor de comunicare la distanţă. ANP spune că în curând vor fi implementate şi sistemele de bruiaj care îi vor putea împiedica pe condamnaţi să mai folosească telefoanele mobile în închisori.

06 mart. 2014, 18:39
Deţinuţii spun ADIO telefoanelor mobile. Vezi când va fi implementat în închisori sistemul de BRUIAJ

Claudiu Bejan, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a declarat, joi, cu ocazia şedinţei de bilanţ pe anul 2013, că sistemul de bruiaj al telefoanelor mobile în închisori va fi implementat din 2015.

„Acum suntem în faza de finalizare a fişei tehnice pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi sperăm ca până la sfârşitul anului să avem o propunere clară de servicii şi de aparatură care să conducă la eradicarea fenomenului introducerii telefoanelor mobile în mediul penitenciar. Trebuie să ştim ce cumpărăm, pentru că până acum în România nu s-a mai achiziţionat aşa ceva şi trebuie să alegem foarte bine”, a explicat directorul ANP.

„Sper ca prin implementarea legii destinate blocării şi întreruperii semnalului de telefonie mobilă în închisori, să reducem aproape de zero acest fenomen”, a precizat comisarul-şef Claudiu Bejan.

Textul legislativ prevede că blocarea şi întreruperea comunicaţiilor se realizează în scopul prevenirii utilizării de către deţinuţi a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea comunicaţiilor se poate face printr-un semnal electromagnetic sau modificarea a însuşi mediului de propagare, se arată în proiect.

Stabilirea unităţilor penitenciarele în care se vor instala aceste sisteme de bruiaj se va face după evaluarea vulnerabilităţilor pe linia siguranţei deţinerii, ţinându-se cont de numărul de dispozitive de comunicare la distanţă descoperite, amplasarea geografică şi arhitectura penitenciarului, numărul de persoane private de libertate deţinute şi regimul de executare în care acestea sunt incluse, precum şi implementarea sistemelor integrate de pază, supraveghere video şi control acces.