Dezbateri aprinse în Senat pe tema religiei în şcoli. Ce materie propune Remus Cernea

Tema orei de religie în școli a generat dezbateri aprinse în Senat, care a luat în discuție un proiect de lege inițiat de deputatul independent Remus Cernea privind introducerea în învățământul preuniversitar a orei de "Etică și cultură civică".

24 mart. 2015, 18:09
Dezbateri aprinse în Senat pe tema religiei în şcoli. Ce materie propune Remus Cernea

Propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea stipulează că planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ „Etica și cultura civică” drept disciplină școlară, „parte a trunchiului comun”, scrie Agerpres.

„Programa disciplinei «Etică și cultură civică» va consta, în principal, în prezentarea celor mai importante doctrine și a valorilor morale de inspirație filosofică, științifică ori religioasă ale umanității, dar și a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înțelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de școlarizare”, se arată în propunerea de lege.

Citeşte şi: Lecţii şocante în manualele de religie: AVORTUL duce la dependenţă de droguri

Inițiativa stipulează și faptul că elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se oferă posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, „la solicitarea scrisă a părinților sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu prevederile care le garantează minorilor libertatea de gândire, de conștiință și de religie din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”.

„Niciun elev nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinței sale ori fără a exista o cerere expresă”, se mai arată în propunerea de lege.

Totodată, Cernea propune ca la disciplina facultativă „Religie” — „care poate fi predată începând cu, cel mai devreme, clasa I”, să nu fie acordate note, ci calificative, care însă să nu fie luate în considerare la media generală.

Citeşte şi: Elevii care nu fac ora de religie nu au voie să plece din şcoală. Ce opţiuni au

Remus Cernea le-a prezentat senatorilor o serie de date statistice din care rezultă, între altele, că 26% dintre elevi consideră că sistemul democratic nu este bun pentru România, aproximativ 45% sunt homofobi, 60 % sunt rasiști, respingând romii sau persoanele infectate cu HIV.