Dezvăluirile incredibile ale alpinistului român care a escaladat un vârf din Himalaya. I-au degerat picioarele la -25 de grade Celsius

Alpinistul Vasile Cipcigan a suferit, în urma escaladării vârfului Manaslu, degerături de gradul II şi III la toate degetele piciorului drept şi la degetul mare de la piciorul stâng şi a trebuit să fie evacuat cu elicopterul după atingerea vârfului, iar în prezent urmează un tratament de recuperare.

RomaniaTV.net
18 oct. 2016, 09:14

Primul alpinist clujean care a atins vârful Manaslu (8.156 m) din Himalaya, Vasile Cipcigan, dezvăluie momentele dificile prin care a trecut pentru a-și realiza visul, scrie ziarulring.ro. În timpul expediției, a suferit degerături de gradul III la escaladarea celui de-al patrulea cel mai periculos vârf din lume.

Citeşte şi Trei români vor să traverseze DEŞERTUL ATACAMA şi să urce pe vulcanul Ojos Del Salado PE BICICLETE

„A fost un accident, o greşeală, nu toată lumea care urcă păţeşte aşa ceva. La mine a fost un cumul de factori. În tabăra 3, înainte de vârf, a fost o temperatură de -25 de grade Celsius, în noaptea vârfului a fost foarte rece, a fost un moment în care am crezut că mi-au îngheţat mâinile şi am stat o jumătate de oră să le încălzesc, după care am reuşit să continui ascensiunea. A fost foarte greu, dar nu a fost nici un motiv ca să renunţ”, a spus Vasile Cipcigan, care a promis că vor mai urma şi alte expediţii pentru anul viitor.

A cucerit un vârf de 8.000 de metri

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a cucerit pe 1 octombrie vârful Manaslu (8.156 m) din Himalaya, el plecând la sfârşitul lunii august într-o expediţie împreună cu un alt alpinist, Titus Crăciun, pentru a atinge acest vârf, acesta din urmă reuşind să ajungă doar până la 6.400 de m şi a abandonat ascensiunea finală din cauza unor probleme medicale.

„A fost un munte extraordinar, care ne-a oferit şi greutăţi, dar şi lucruri frumoase, dar până la urmă a fost lângă noi. A cuceri un munte este impropriu spus, noi îl urcăm, nu îl cucerim. Muntele ne-a cucerit pe noi, va rămâne în inimile noastre mulţi ani de aici înainte. (…) Manaslu este al patrulea munte ca periculozitate din lume, am trecut peste poduri, peste crevase, am avut o zonă periculoasă, am avut cinci scări peste crevase, cea mai lungă a fost de 4,5 m peste o crevasă. La 1 octombrie, când am ajuns pe vârf, m-am gândit la cei dragi, la familia mea, apoi m-am gândit să fac poze. Am vrut să sun acasă, dar nu a funcţionat telefonul prin satelit. Sunt primul alpinist clujean care a cucerit un vârf de peste 8.000 de m”, a mai spus Cipcigan.

Citeşte şi Adrian Vălean, despre expediţia în Himalaya, fără oxigen şi fără şerpaşi: A fost cea mai grea expediţie

„Am lansat proiectul «Manaslu 8.156 m – Performanță pentru Cluj 2016» prin care ne propunem cucerirea vârfului Manaslu din Munţii Himalaya. Din tabăra de bază ascensiunea spre vârf depinde de vreme, sper ca în 23 – 24 septembrie să ne finalizăm aclimatizarea, iar în 24 septembrie vom fi pregătiţi să urcăm spre vârf. Ascensiunea finală, ziua vârfului, va dura între 8 şi 12 ore şi coborârea cam 4 – 5 ore. Vrem să ducem pe vârful Manaslu tricolorul României şi un fanion al Consiliului Judeţean Cluj. Pe durata ascensiunii, nu vom folosi serpaşi şi oxigen suplimentar”, a spus Cipcigan, care a mai participat la câteva expediţii de cucerire a vârfurilor Khan Tengri (5.642 m), Denali (6.194 m), Aconcagua (6.962 m).