Dieta corectă pentru a preveni şi trata bolile renale

Starea rinichilor depinde, în mare măsură, de câtă apă bem și de alimentele pe care le consumăm. În cazul în care ești diagnosticat cu boli renale, este foarte important să respecți recomandările nutriționale ale medicului.

RomaniaTV.net
26 oct. 2016, 09:07
Dieta corectă pentru a preveni şi trata bolile renale

Cele mai multe toxine sunt aduse în corp prin alimentație. Iar cu cât avem mai multe toxine în organism, cu atât rinichii vor fi mai solicitați. Pentru a preveni și trata bolile de rinichi, adoptă o alimentație echilibrată, cu cât mai puține produse procesate, cu aditivi sau conservanți.

Este bine să fie incluse în dietă fructele și legumele proaspete, carnea slabă, uleiul de măsline. Printre fructele și legumele cu efect protector asupra rinichilor se numără: merele, strugurii, perele, mandarinele, pepenele, ananasul, castraveții, morcovul, pătrunjelul, salata verde și ridichile.

Ai grijă la consumul de sare!

Buna funcționare a rinichilor este perturbată de excesul de sare, care duce la apariția hipertensiunii, factor de risc pentru bolile renale. Pentru echilibrul lichidelor din corp, este important să existe un raport optim între sărurile minerale (sodiu și potasiu). Când consumăm prea multă sare, creștem nivelul de sodiu din corp, perturbând acest echilibru. Astfel, există tendința de a reține apă în corp, care se manifestă prin apariție edemelor (umflături mai ales la nivelul picioarelor).

Asociația Cardiologilor Americani recomandăîntre 3-6 g de sare pe zi.Cei mai mulți dintre noi depășesc însă această cantitate, uneori fără să-și dea seama. Unul dintre motive este conținutul ascuns de sare din alimente precum preparatele din carne (mezeluri, conserve), sosuri din comerț (ketchup), murături și snackuri (chipsuri).

Citeşte şi  Pietrele la rinichi: de ce apar şi cum le tratezi

Dacă ai probleme cu rinichii

– adoptă o dietă săracă în sare sau chiar elimin-o dacă ai insuficiență renală. Pentru a da gust mâncărurilor, folosește în loc de sare suc de lămâie și condimente (mărar, leuștean, tarhon, chimen);

– în boala cronică de rinichi sau în insuficiența renală sunt de evitat produsele cu un conținut ridicat de sodiu (măsline, brânză sărată, mezeluri, produse de tip fast-food);

– dieta celor cu insuficiență renală trebuie să fie săracă în potasiu;

– limitează aportul de proteine; în exces, acestea suprasolicită rinichii;

– antitatea de apă care trebuie consumată de cei cu insuficiență renală trebuie adaptată în funcție de câtă urină este eliminată în 24 de ore (recomandările sunt făcute de medic).

BINE DE ȘTIUT

– Nu consuma lactate în exces, mai ales brânzeturi. Sunt sursă importantă de calciu, iar un nivel crescut al acestui mineral poate determina apariția calculilor renali.

– Ține cont de reziduul sec de pe eticheta apei minerale. Reziduul sec reprezintă cantitatea totală de săruri minerale (sodiu, magneziu, potasiu, calciu) care rămân după fierberea apei la 180 ºC. Cu cât reziduul sec este mai mare, cu atât o apă e mai bogată în săruri minerale.

– Regimul sărac în proteine este benefic atât în tratarea, cât și în prevenirea bolilor renale

Ce analize trebuie făcute pentru a afla dacă am probleme cu rinichii?

Printre analizele uzuale, se numără: hemoleucograma, VSH, PCR, ASLO, glicemie, uree, creatinina, ionograma, acidul uric, profilul lipidic, sumarul de urină, urocultura, ecografia abdominală.

În funcție de simptomatologie, de datele pe care le obținem la examenul clinic, analizele uzuale și la ecografie, sunt alte investigații specifice diferitelor tipuri de afecțiuni renale (radiografie abdominală, urografie, uro CT abdominal, proteinurie, creatinină urinară, rata filtrării glomerulare, ionograma urinară etc.).

Află ce tratament nou te scapă de pietrele la rinichi