Dieta flexitariană, compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne. Care sunt beneficiile unui astfel de stil de viață

În ultima perioadă românii au devenit din ce în ce mai atrași de dieta flexitariană, care se adresează în special iubitorilor de carne ce își dorească să includă în dieta lor zilnică și alimente pe bază de plante.

14 mai 2023, 00:35
Dieta flexitariană, compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne. Care sunt beneficiile unui astfel de stil de viață
Dieta flexitariană, compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne. Care sunt beneficiile unui astfel de stil de viață

Dieta flexitariană, compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne. Dieta flexitariană este o dietă echilibrată ce promite că asigure necesarul de nutrienți zilnici.

Citește și Salata verde, beneficii majore pentru sănătate. De ce este bine să o cosumi zilnic şi care este cea mai eficientă dietă de slăbire cu salată verde

Dieta flexitariană, compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne

Pentru că este foarte greu ca oamenii să se împartă între a fi vegetarieni și a consuma constant alimente de origine animală, dieta flexitariană este prezentată ca fiind compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne.

Această dietă le oferă flexitarienilor posibilitatea de a jongla cu alimentele pe care le consumă zilnic.

Dieta flexitariană este un termen relativ nou care combină practic cuvintele flexibil și vegetarian. Practic, este o dietă care le permite celor ce adoptă un astfel de stil de viață să mănânce legume, dar și proteine de proveniență animală, însă se concentrează mai mult pe hrana pe bază de plante.

Specialiștii spun că această dietă este mai mult o schimbare a stilului de viață și că este inedită pentru că nu are reguli bine stabilite sau un număr recomandat de calorii sau macronutrienți.

Cei care adoptă un astfel de stil de viață consumă cu moderație produsele de origine animală, cum ar și peștele, lactatele, ouăle sau carnea de pasăre. Astfel, dieta flexitariană pune accentul pe reducerea consumului de carne și nu pe excluderea acestui produs din dietă.

Nutriționiștii recomandă ca raportul într-o astfel de dietă să fie de 20 % produse de origine animală și 80 % produse pe bază de plante.

Iată care sunt cele cinci principii de bază ale diete flexitariene:

  • Mănâncă mai ales fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
  • Alege produsele naturale în detrimentul celor procesate.
  • Consumă ocazional carne și produse de origine animală, de preferat carne slabă sau pește.
  • Include în dieta ta proteine pe bază de plante, precum soia, quinoa și leguminoase.
  • Limitează consumul zahărului și a dulciurilor.

Pentru cei care vor se gândesc să înceapă o dietă flexitariană, însă nu au curajul să facă acest pas, specialiștii au întocmit o listă cu îmbunătățirile pe care le pot observa dacă adoptă acest stil de viață.

Oferă un boost sistemului imunitar

Experții în nutriție susțin că o dietă bazată în special pe plante oferă mai mulți nutrienți decât o dietă bazată mai mult pe alimente de origine animală. Dieta flexitariană este una care acordă prioritate produselor naturale și ajută la reducerea consumului de alimente procesate care sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi. Fructele, legumele și nucile, bogate în vitamine și antioxidanți, sunt nelipsite din această dietă pentru că ajută la reducerea inflamației din organism și la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.

Scade riscul apariției bolilor cronice

Dieta flexitariană este bogată în nutrienți, fibre și antioxidanți, care pot ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. De-a lungul timpului, studiile au arătat că dieta pe bază de plante scade tensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Poate ajuta la ținerea sub control a greutății corporale

Fructele și legumele au un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în fibre. De regulă, fibrele oferă senzația de sațietate și ajută să te simți plin pentru o perioadă mai lungă de timp. Cercetătorii au demonstrat că o dietă pe bază de plante te poate ajuta să-ți păstrezi greutatea dorită.

Citește și Anca Țurcașiu nu ține niciun fel de dietă. Cum reușește actrița să arate senzațional la 53 de ani: „Trebuie doar să vrei”