Dieta la copii şi adolescenţi. Câte calorii trebuie să consume zilnic: „Părinții ar trebui să înveţe cum să-și hrănească copiii”

Dieta la copii şi adolescenţi. Dorința de a se încadra în normele pe care le impune societatea, cu o amplă vizibilitate pe social media, îi determină pe cei foarte tineri să adopte diverse regimuri luate de pe Internet, fără a lua însă în calcul riscurile la care se expun.

07 nov. 2022, 10:52
Dieta la copii şi adolescenţi. Câte calorii trebuie să consume zilnic: „Părinții ar trebui să înveţe cum să-și hrănească copiii”
Dieta la copii şi adolescenţi

Dieta la copii şi adolescenţi. Dr. Oana Parlițeanu, medic specialist în diabet și nutriție, a explicat de ce este nevoie ca adolescenții și copiii să urmeze o dietă controlată de medic, dar și de ce este importantă educația nutrițională a părinților.

Citeşte şi: Reţeta de biscuiţi a bunicii Gherghina a cucerit TikTok-ul. Uite cât de simplu se prepară VIDEO

A slăbi şi a fi normoponderal nu este un lucru rău. Depinde însă cum faci treaba aceasta și depinde ce metode folosești. A slăbi și a fi normoponderal printr-un stil de viață sănătos este absolut în regulă. S-o faci printr-un regim drastic și prin limitări și prin lipsuri de elemente minerale și vitamine nu este deloc o idee bună.

Iar în ceea ce privește trendurile de pe rețelele sociale, din păcate tinerii din ziua de astăzi trăiesc pe rețelele sociale şi dau mai puțină importanță specialiștilor în domeniu și mai multă importanță influencerilor din aceste medii online.

Recomandăm o dietă corectă, o dietă în care un copil să aibă toate elementele nutritive de care are nevoie pentru dezvoltare și pentru creștere. Copiii încă nu au oprit creșterea, ei se dezvoltă în continuare până în jur de 20 de ani și atunci este foarte important să se dezvolte corect, întreg sistemul lor să se dezvolte corect. O dietă pentru acești copii ar trebui urmărită de un medic și ar trebui făcute programe de prevenție a obezității încă din școală. Copilul trebuie să fie învățat cum să mănânce corect de mic.

Ar trebui făcute programe care să învețe părinții cum să-și hrănească copiii și de acolo, de acasă și de la școală, să plece copilul cu niște informații corecte și sănătoase”, a declarat dr. Oana Parlițeanu, la Antena 3.

Dieta la copii şi adolescenţi

Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană – sedentar, puțin activ sau activ. Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:

– 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)

– 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)

– peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).

În ceea ce îi privește pe copiii, adolescenții și tinerii de până în 19 ani, necesarul caloric, mediu, al acestora variază astfel:

– copii 1-3 ani: 1300 calorii

– copii 4-6 ani: 1800 calorii

– copii 7-10 ani: 2400 calorii

– băieți 11-14 ani: 3100 calorii

– băieți 15-19 ani: 3500 calorii

– fete 11-14 ani: 2600 calorii

– fete 15-19 ani: 2800 calorii, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății din România pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor.