Diferențe între șprot și hamsii. Cum deosebești cele două tipuri de pește, pentru a nu fi păcălit pe litoral

Cum faci diferența între șprot și hamsii. Turiștii care vor să savureze un pește proaspăt din Marea Neagră trebuie să fie atenți la anumite detalii, dacă vor să nu fie păcăliți.

13 iul. 2023, 19:01
Diferențe între șprot și hamsii. Cum deosebești cele două tipuri de pește, pentru a nu fi păcălit pe litoral
Cum faci diferența între hamsii și șprot

Nu multe persoane fac diferența dintre hamsii și șprot. Turiștii care ajung pe litoralul românesc care cred că dau banii pe o porție de hamsii, care de obicei sunt mai piperate la preț, cumpără, de fapt, șprot, iar gustul nu este deloc același.

Șprotul este un pește mairin mic de 8-16 cm lungime, care trăiește în cârduri numeroase și este răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Adriatică și Marea Neagră. Are corpul alungit, comprimat pe laterale, acoperit cu solzi destul de mari, iar marginea abdomenului are și ea o carenă formată din solzi. Are capul mare și este comprimat lateral, cu o gură mică, oblică în sus.

Citește și: Ce mănânci, de fapt, când îţi cumperi hamsii la mare. Ţeapă de proporţii, cum sunt păcăliţi turiştii

Coloarea sa este verde-albăstruie pe spate și argintie pe laturi. Deasupra botului are o figură triunghiulară neagră.

Atunci când vine vorba de hamsii, trebuie să știi ca au dimensiuni mici și trăiesc în bancuri enorme în apropierea țărmului, mai ales în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere.

Hamsia poate ajunge până la 20-23 de cm lungime, mărimea standard de comercializare fiind de 9 cm. Are corpul cilindric, cu abdomenul alb-argintiu și partea dorsală verzuie. Botul ascuțit are o deschizătură care depășește ochiul, ceea ce îi dă hamsiei un aspect de pește răpitor, deși nu este.

Citește și: Preţurile au luat-o razna şi în sălbăticie. Pe plaja Corbu, la Vadu, hamsiile şi berea rivalizează cu cele de la terasele de fiţe din Mamaia

Dacă ți-ai comandat hamsii, iar dimensiunea lor este de 4 – 5 cm, cel mai probabil ai în față o porție de șprot prăjit, deoarece hamsiile se comercializează la o dimensiune de minimum 9 cm.

Totodată, hamsia se curăță întotdeauna de cap și intestine înainte de a fi prăjită, iar șprotul se prăjește cu totul și se consumă ca atare.

Și prețul poate fi un factor pe care să îl iei în seamă atunci când cumperi hamsii. Cele adevărate costă între 30 – 35 lei/porția, iar hamsiile false care sunt de fapt șprot costă între 10 – 15 lei/porția.