Diferenţele dintre „Noua Casă” şi „Prima casă”. Ce modificări sunt în noul program de garantare a creditelor

Programul de finanțare "Prima Casă" a fost modificat pentru a doua oară, după ce prima schimbare, adoptată prin lege, nu s-a aplicat niciodată. Guvernul a adoptat o nouă schemă de finanţare, care are o serie de modificări faţă de versiunile anterioare, conform avocatnet.ro.

RomaniaTV.net
10 aug. 2020, 11:27
Diferenţele dintre „Noua Casă” şi „Prima casă”. Ce modificări sunt în noul program de garantare a creditelor

Programul „O familie, o casă”, cel care a înlocuit cunoscutul program „Prima Casă”, a fost modifica numindu-se „Noua casă”. De fapt, programul va înlocuit direct programul Prima Casă, în condiţiile în care, în practică, programul „O familie, o casă” nu s-a aplicat, chiar dacă a fost oficializat în aprilie, conform avocatnet.ro.

Citeşte şi: „Noua casă” scumpeşte locuinţele. Anunţul făcut de consilierul guvernatorului BNR îi pune pe români pe gânduri

Cea mai importantă modificare a programului „Noua Casă” față de versiunea anterioară,”O familie, o casă” , vizează pragurile de finanțare. Prin urmare, prin programul „Noua Casă” se pot achiziţiona locuinţe de până la 140.000 de euro, atunci când vorbim despre imobile construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare și cel mult 70.000 de euro, în cazul altor categorii de locuințe, adică majoritatea apartamentelor de bloc.

Programele anterioare, „Prima Casă” și „O familie, o casă”, prevedeau un singur preț maxim al unei locuințe, respectiv 70.000 de euro, indiferent de cât de veche sau nouă era respectiva locuință.

O altă schimbare este legată de avansul minim, care va fi între 5% și 15%, în funcție de tipul de locuință achiziționat.  Minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor, locuințe noi și consolidate și minimum 5% – alte tipuri de locuințe.

De asemenea, programul elimină limita maximă a veniturilor celor care vor să obțină un credit garantat de stat pentru locuințe, întâlnită în programul „O familie, o casă”. Programul  înlocuit recent impunea persoanelor interesate de obținerea unui credit garantat de stat un venit net lunar de până la 4.500 de lei, iar familiilor cu unul sau mai mulți copii, venituri de până la 7.000 de lei. De altfel, această limită nu exista nici în programul inițial „Prima Casă”.

Citeşte şi: Programul „Prima Casă” va fi SCHIMBAT. Plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi se DUBLEAZĂ. Noile condiţii

Din noul program de finanţare dispar subvențiile acordate familiilor cu copii, respectiv reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în cazul famiilor cu un copil și cu 1%, în cazul celor cu doi sau mai mulți copii. Măsura se regăsea doar în programul „O familie, o casă”, nu și în „Prima Casă”.

Pe de altă parte, se păstrează, de la vechiul program „O familie, o casă”, posibilitatea de refinanțare a creditelor. Concret, creditele ce vor fi obținute prin noul program se vor putea refinanța, așa cum stabilește OUG 60/2009, „prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului”. În „Prima Casă” nu exista această posibilitate.