DIICOT, despre decizia de clasare în dosarul "10 august". Protestatarii paşnici, acuzaţi de complicitate morală

Publicat: Joi, 16 Iulie 2020 10:38 // Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020 10:42 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii DIICOT au susţinut în ordonanţa de clasare a dosarului "10 august" că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei pe motiv că nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine şi chiar s-au amuzat. De asemenea, anchetatorii precizeată că nu toate "victimele colaterale" ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi "victime inocente".

Din documentul întocmit de DIICOT reiese că şefii Jandarmeriei au fost scoşi de sub urmărire penală şi exoneraţi de orice vină pentru intervenţia în forţă asupra oamenilor prezenţi în Piaţa Victoriei la protestul diasporei din 10 august 2018.

Procurorii DIICOT au precizat că, după ora 16, o parte dintre protestatari au exercitat acţiuni violente asupra dispozitivului de jandarmi, în care au aruncat cu sticle şi pietre. De asemenea, anchetatorii arată că încercarea jandarmilor de a-i scoate din mulţime pe indivizii violenţi a fost un eşec, din cauza atitudinii protestatarilor paşnici.

"Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele şi mijloacele din dotare, inclusiv substanţe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcţia unde se aflau persoanele care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecţiei personalului, respectiv realizării manevrei de forţe în vederea izolării şi extragerii din mulţime a persoanelor violente, operaţiuni sortite de cele mai multe ori eşecului, în condiţiile în care protestatarii asumaţi ca fiind paşnici dezavuau prin huiduieli, gestică şi manifestări violente demersurile forţelor de ordine", precizează DIICOT.

Potrivit Agerpres, anchetatorii spun că modul în care au fost exercitate violenţele asupra forţelor de ordine "a avut un caracter de noutate, reflectând o mutaţie în plan acţional.

Mihai Şora despre clasarea dosarului 10 august: "Este atât de trist. Trist şi dezgustător"

Astfel, agresiunile s-au manifestat de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât şi în interiorul masei de participanţi (din rândurile 2, 3 şi în adâncime).

Procurorii DIICOT afirmă că, în pofida apelurilor repetate adresate protestatarilor paşnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent, primii chiar ''s-au amuzat'' de violenţele exercitate împotriva forţelor de ordine.

"Cu toate că apelurile repetate ale Jandarmeriei au rămas fără răspuns din partea protestatarilor paşnici care nu s-au delimitat de cei care au exercitat în mod constant violenţe asupra forţelor de ordine, reproşul formulat la adresa modului de gestionare de către Jandarmerie a evenimentelor din data de 10 august 2018 s-a centrat pe lipsa demersurilor de extragere a persoanelor violente din rândurile manifestanţilor", menţionează DIICOT.

Vlad Voiculescu, FURIOS după clasarea dosarului "10 august": Pute de la o poștă! Toate au fost făcute inclusiv de PNL şi de Preşedinte!

DIICOT susţine că, pe întreg parcursul evenimentelor din data de 10 august şi din noaptea de 10/11 august, jandarmii au iniţiat şi operat, "atunci şi acolo unde o astfel de intervenţie prezenta garanţii de siguranţă pentru personalul propriu şi perspectiva unei afectări minime a celorlalţi participanţi la manifestare", extragerea din mulţime a persoanelor identificate ca având un comportament violent, dar "respectivul gen de intervenţie nu s-a bucurat de susţinere nici măcar din partea protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici, reacţiile acestora (înjurături, huiduieli, gesturi ameninţătoare, etc.) acompaniind acţiunile celor care prin manifestări violente puneau în pericol nu doar integritatea corporală a forţelor de ordine, dar, în egală măsură, îi puneau în pericol şi pe ceilalţi participanţi la protest".

Cum explică DIICOT "complicitatea morală" a protestatarilor paşnici în dosarul "10 august"

În documentul, procurorii DIICOT au realizat analiza unor concepte precum "complicitate morală", "victime colaterale" şi "victime inocente", pentru a descrie atitudinea protestatarilor paşnici, care nu au colaborat cu forţele de ordine.

Anchetatorii au subliniat că nu toate victimele "colaterale" ale intervenţiei jandarmilor au fost şi victime "victime inocente".

"Conceptul de complicitate morală, utilizat în Dreptul penal ca desemnând 'un ajutor sau sprijin care vizează latura psihică a faptei săvârşite de autor şi constă în actul de natură să întărească moralul acestuia la comiterea faptei', impune în cauză luarea în discuţie a distincţiei existente între conceptul de 'victimă colaterală' a confruntării unor terţi şi cea de 'victimă inocentă' a aceluiaşi gen de manifestare. Urmărirea penală efectuată în cauză a materializat probator faptul că nu toate victimele asociate conceptului de 'victimă colaterală' a acţiunilor întreprinse de jandarmi împotriva persoanelor care manifestau un comportament violent sunt şi 'victime inocente' în sensul în care, deşi au depus toate diligenţele pentru a nu fi asociate pe palierul susţinerii sau încurajării acţiunilor persoanelor violente, delimitându-se de acestea, au suferit totuşi vătămări în urma acţiunii forţelor de ordine", se arată în documentul DIICOT.

"Cu titlu de exemplu şi fără pretenţia de a constitui cea mai reprezentativă dintre multiplele situaţii de acelaşi fel, ilustrăm prin câteva capturi de ecran modul sugestiv în care protestatari, aparent paşnici, cad victime colaterale, dar nu inocente, acţiunilor jandarmilor de respingere a atacurilor iniţiate asupra lor de către protestatarii violenţi", adaugă DIICOT.

Dosarul violenţelor din 10 august, clasat parţial de DIICOT. Nu a fost tentativă de lovitură de stat. DOCUMENT

Astfel, în ordonanţa de clasare au fost inserate fotografii care ilustrează "atitudinea" protestatarilor paşnici, capturile foto fiind însoţite de scurte explicaţii: "Pe un fond de acalmie se forţează gardul la contact cu jandarmii", "Lucrurile încep să se precipite", "Din spate se aruncă cu obiecte", "Un pet loveşte un jandarm în cască", "Se intervine cu substanţe lacrimogene pentru a se elibera presiunea pe zona de contact", "Protestatarii reacţionează violent împotriva forţelor de ordine", "Unii protestatari se arată amuzaţi de situaţie, încurajând prin comportamentul lor acţiunile violente îndreptate împotriva jandarmilor, context în care...un alt protestatar apreciază că jandarmii ar trebui stropiţi cu lichide", "În timp ce protestatari asumaţi ca paşnici dezaprobă acţiunea jandarmilor, din spatele lor alţi protestatari continuă să arunce cu diferite obiecte în forţele de ordine".

Reacţia procurorului general după clasarea parţială a dosarului 10 august. "Se derulează în continuare pentru stabilirea adevărului"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
DIICOT dosar protestele din 10 august
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H