Dilema părinților în legătură cu educația copiilor. Învățământ de stat sau școală privată? TAXE 2024

Daniel Buzdugan a decis în urmă cu trei ani să își retragă copiii de la școala privată unde învățau și i-a înscris la una de stat. Motivul a fost unul destul de serios. ”Decât să dai bani de două ori, și pentru pregătiri, și pentru școală, a fost o economie a familiei noastre”, a declarat Daniel Buzdugan pentru Spectacola.ro. În situația lui Buzdugan sunt și alte zeci de familii.

10 apr. 2024, 13:53
Dilema părinților în legătură cu educația copiilor. Învățământ de stat sau școală privată? TAXE 2024

În ultima perioadă mulți părinți care și-au înscris copiii la școli private i-au mutat la școli de stat. Unii nu reușesc să facă față financiar, în condițiile în care costurile pot ajunge la 50.000 lei pe an, fie sunt nemulțumiți de sistemul de predare sau de profesori. Iar schimbarea o fac de multe ori chiar și în timpul anului școlar.

Citește și: Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată. Care a fost motivul: „I-am dus la stat. Am făcut asta acum trei ani”

Raluca Zah și-a înscris inițial băieții, gemeni, la o școală privată din județul Maramureș. După trei luni în clasa pregătitoare de acolo, părinții au decis să îi mute într-o școală de stat. Educația copiilor costa 3.000 de lei pe lună.

„Alegerea şcolii pentru noi a fost poate una dintre cele mai rele alegeri de când avem copiii. mi s-a părut că le decid soarta. Concluzia noastră e că poţi să ai un dascăl bun la o şcoală mai puţin bine văzută şi un dascăl mai puţin bine văzut la o şcoală foarte bine văzută, cumva dascălul trebuie ales nu școala.”, a declarat mama gemenilor pentru stirileprotv.ro.

Citește și: Cât plătesc Adela Popescu și Radu Vâlcan pentru școala privată a copiilor. Nu mulți români își permit o asemenea taxă

De la începutul anului școlar, în Maramureș au fost peste 80 de transferuri din sistemul de învățământ privat în cel de stat, din toate ciclurile de studiu.

Unii părinți spun însă că nu doar costurile ridicate sunt motiv pentru schimbarea unității de învățământ, ci și calitatea profesorilor sau a școlilor.

Potrivit unui raport al Ministerului Educației, în anul școlar 2022-2023, peste 136.000 de elevi și preșcolari au învațat în școli private în timp ce în cele publice erau peste 2,8 milioane. Taxele la o școală privată pot depăși 50.000 de lei pe an.

 

Anul şcolar 2024-2025. Încep înscrierile la clasa pregătitoare. Repartizarea elevilor se va face prin tragere la sorţi sau în ordine alfabetică, din toamnă

Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 pot să își înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, conform metodologiei anunțate de Ministerul Educației. Copiii care au frecventat grădinița au nevoie de o recomandare de la grădiniță, iar cei care nu au mers la grădiniță vor fi evaluați în perioada 28 martie – 10 aprilie 2024.