Dîncu: Tudose a plecat pentru că nu a reuşit să mulţumească partidul.

Sociologul Vasile Dîncu, fost senator PSD în anii 2000 și fost ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, consideră că de stabilitatea PSD depinde stabilitatea țării. "Este clar că explicațiile pe care partidele le dau în spațiul public nu pot fi luate de bune”, mai spune sociologul.

16 ian. 2018, 11:03
Dîncu: Tudose a plecat pentru că nu a reuşit să mulţumească partidul.

Vasile Dîncu crede că Mihai Tudose a fost îndepărtat din funcție pentru că nu a reușit să mulțumească partidul.

Liviu Dragnea a câștigat confruntarea cu Mihai Tudose. Deocamdată, liderul PSD este câștigător, dar rămâne de văzut dacă va fi câștigător pe termen lung, deoarece crize periodice și dese,  precum cele de la PSD, afectează nu doar principalul partid de guvernământ ci și țara, consideră Vasile Dîncu, fost strateg PSD.

„Sunt mai multe lucruri care l-au făcut pe Mihai Tudose să plece. În primul rând a fost comunicarea cu cel care l-a propus , adică cu președintele Partidului Social Democrat . În al doilea rând a fost el nemulțumit de echipa guvernamentală și probabil că a vrut să forțeze o schimbare masivă a unor posturi în echipa guvernamentală. Sigur că un premier are nevoie să își facă echipa, până la urmă el răspunde, dar, pe de altă parte, trebuie să găsească o soluție pentru a negocia cu echipa de conducere, cu cei din partid, care ar fi putut să facă un organism colectiv de control al guvernului, un guvern din umbră care să creeze chiar şi o competiţie în partid. Dar în cazul de faţă nu a existat o relaţie instituţionalizată între Guvern şi partid, au fost doar discuţii punctuale între indivizi.
În al treilea rând, din cauza conflictelor interne din Guvern, actualul executiv nu a reuşit să facă un management al aşteptărilor populaţiei faţă de politicile guvernamentale. În al patrulea rând, o mare greşeală pe care a făcut-o PSD a fost aceea că a considerat că orice membru de partid care a câştigat competiţia electorală într-o unitate administrativ-teritorială poate fi în Guvern. Cred că această logică este greşită, Guvernul trebuie format din specialişti.

Cât despre evaluările care au arătat că Executivul a respectat și implementat măsuri cuprinse în programul de guvernare (s-au majorat salarii și pensii după ce România a înregistrat, în 201,7 o creștere economică record), Vasile Dîncu recunoaște că există cifre macroeconomice care au fost îndeplinite, dar „dacă am avea o Opoziție  serioasă am vedea și în spațiul public mesaje care pot să arate că nu au fost chiar succesele prevăzute”.

Rugat să anticipeze ce va face președintele Iohannis atunci  când liderii social-democrați se vor prezenta la Palatul Cotroceni cu a treia propunere de premier desemnat la un an de la câștigarea alegerilor, Vasile Dîncu crede că șeful statului le va mai da social democraților o șansă să guverneze.

„Dacă PSD-ul se  va duce cu o dovadă a majorității pe care încă o are în Parlament și cu un politician care este cât de cât rezonabil, eu cred că președintele îi va mai da o șansă PSD-ului  – cu siguranță, ultima! – de a reveni pe șine”,  declară la RFI sociologul Vasile Dîncu, fost senator PSD în anii 2000 și fost ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.